vrijdag 21 december 2012

Событие в Образцовой школе SMART


Het is donderdagochtend 20 december 7:56 en er zijn pas 7 leerlingen van klas 2Ha in mijn lokaal. Over 4 minuten begint de afsluiting van het samenwerkingsproject met een klas van Gymnasium #12 uit Novosibirsk, Rusland in de vorm van een quiz. Door het tijdsverschil met Novosibirsk (het is daar 13:56) moeten de leerlingen zo vroeg aanwezig zijn op school. Ik heb twee lessen geleden gevraagd aan de leerlingen of ze extra vroeg op school wilden komen, zodat we het project konden afsluiten. Dat was meer een mededeling dan een vraag, waardoor ik nu ernstig twijfel of ze er wel zullen zijn. Als compensatie heb ik een kopje thee geregeld en lekkers als kruidnootjes, Sinterklaasschuimpjes en kerstkoekjes.



7 van de 28 leerlingen is wel heel weinig en ik maak me een beetje zorgen over de afsluiting en hou me voor dat van fouten veel te leren valt en if so: 'I schould celebrate failure', alhoewel ik daar eigenlijk nog niet aan toe ben deze ochtend. Al snel komt de rest van de klas binnen en zijn we om 8:03 op één leerling na compleet en kunnen we na instructie van mijn kant starten met de Bridgit sessie op het SMART Board. De quiz is naar een idee van collega SMART Exemplary Educator Yulia Bondarenko van de SMART Showcase School uit Novosibirsk, Rusland. We hebben allebei vragen gemaakt voor elkaars groep n.a.v. de door de leerlingen gemaakte presentaties en deze uitgewisseld via e-mail. 
In de aanloop naar deze afsluiting hebben mijn leerlingen en de leerlingen van Yulia presentaties gemaakt over hun eigen stad, land en gewoontes. Dit hebben de leerlingen gedaan in de SMART Notebook software, omdat we dit een SMART evenement wilden laten zijn en omdat dit bestandsformaat via SMART Bridgit goed uitgewisseld kan worden tussen de SMART Boards in beide lokalen. Tijdens het project had de klas in Rusland een filmpje op YouTube gezet voor ons en wij hebben dat natuurlijk ook beantwoord met een filmpje.

De leerlingen werkten in groepjes aan een presentatie over één onderwerp. De leerlingen hebben zelf de onderwerpen gekozen en de groepjes hebben elkaar in carroussel geholpen met het bedenken van onderdelen die bij het onderwerp horen en in de presentatie aan bod zouden moeten komen. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan en hebben ze zoveel mogelijk van de informatie opgezocht en verzameld in hun eigen werkplaats voor het groepje in de elo TeleTOP om daarna de stukken tekst (Engels!), plaatjes en filmpjes in hun presentatie verwerkt. Deze heb ik allemaal samen gevoegd en naar Rusland verstuurd. De Russische klas heeft hetzelfde gedaan en als uitsmijter van dit project hebben we dus een quiz met vragen over elkaars land tegen elkaar gedaan. De Russische leerlingen wisten alle 8 onze vragen en wij wisten er 6 van de 8. De Russische leerlingen hebben dus gewonnen, maar volgens hen was er geen winnaar, omdat onze vragen aan hen makkelijker waren.

En het enthousiasme blijft. Zowel in Rusland als hier stond de dag in het teken van de samenwerking en waren we beide blij dat het gelukt was en kijken alweer uit naar het volgende project. De Russische leerlingen willen ook graag gegevens uitwisselen om op Facebook buiten de klas om verder met elkaar te communiceren. Dit juich ik natuurlijk toe. Daarbij is er al een docent uit Chicago - USA, die de berichten op Facebook heeft gevolgd en aan mij heeft gevraagd of mijn leerlingen iets dergelijks ook zouden willen doen met haar leerlingen. Aan mijn leerlingen heb ik middels een korte enquete ook gevraagd naar hun mening over dit project en of ze nog iets dergelijks zouden willen doen. Iets dergelijks, omdat ze van mij mochten kiezen tussen 'niet uit het boek werken en dus hun aardrijkskundeboeken thuis mochten laten' of 'zonder boek een project als deze doen'. Unaniem kozen de leerlingen voor nog een dergelijk project. Overigens was er niemand die, volgens de afgenomen enquete, moeite had met een extra uur aardrijkskunde om 8:00u s'ochtends … I love my job!


Verzameling reacties van klas #ak2Ha


Klik hier voor de door klas 2Ha gemaakte lessen.
Klik hier voor de door Yulia Bondarenko gemaakte quiz.

Reacties van de leerlingen van Gymnazium #12 - Novosiborsk, Rusland:


«Thank you for the game! We learned a lot about your life and traditions. It was also a good practice. I think you enjoyed the game too» - Dasha 

«Our game was really exciting and cognitive. We find out a lot of interesting information about Holland. I hope such meetings would  be more often. It would be very grateful if we could contact to our friends from Holland» - Iliya

«I like this idea with game. SMART board helped us to connect with another country and our countries became friends. It was very interesting and funny. I think it is good for learning English» - Stas

«I think that game was amazing. Now I have known a lot about Holland. It was like a little trip to that country. It was very helpful for studying English. I want more lessons like that» - Ivan

«My dear Holland friends, This game was very amazing. I want to play such game again at the nearest time.  Good luck and see you soon» - Alex 

«It was our first experience in working with SMART Brigit. I was a facilitator in our class. It was very interesting and sometimes funny» - Anna

«Our meeting with the students from the Netherland was few days ago. It was interesting and fun! Questions from our team were a little harder. As a result we won that game. But still ahead!!!» - Olga


maandag 10 december 2012

#notebook app for #iPad webinar

De SMART Exemplary Educators (uit EMEA) konden solliciteren naar het geven van een presentatie in de stand van SMART Technologies op The BETT 2013 (Londen, UK) over de Notebook app voor de iPad. Tapani Raitanen uit Finland had de beste sollicitatie en mag naar The BETT om zijn schoolproject met de iPad en de Notebook app toe te lichten. De overige SEEs die mee hadden gedaan werd gevraagd of ze mee wilden doen aan een webinar over de Notebook app. En dat wilde ik natuurlijk wel. Vorig jaar heb ik voor het eerst zelf een webinar gevolgd van SEE Renee Fruge over 'grant writing' en had dus wel een beetje een idee van een webinar.

We zouden de webinar met zes SEEs doen en Ainhoa Marcos (Education Program Manager, EMEA) zou ons introduceren. We hebben via SMART Bridgit een keer eerder samen overlegd en zouden allemaal een eigen stukje doen over de app. Mijn deel was het gebruik buiten de les tijdens excursies en tijdens het reizen om de les mee voor te bereiden. Dit had ik ook in mijn filmpje (zie andere blogpost) gestopt, omdat ik vind dat de kracht van de app en de draagbare iPad daar in zit. Ik heb het gebruik voor leerlingen en QR-codes er later nog aan toegevoegd. 


Voor de webinar gebruikten we het programma GoToMeeting, wat erg handig is en ook goed werkt. We kregen allemaal 8 minuten en ik was klaar in ruim 6 minuten. Mooi gedaan dus. De Engelse taal IRT spreken voor een groep SEEs en ECs (van Engeland tot Rusland waren er 37 bezoekers) van SMART geeft best wat druk, maar het is gelukt. De twitterstream met hashtag #notebookapp liep mee en zo konden we meelezen met de kijkers. De gehele presentatie komt op met EMEA SMART Technologies kanaal van YouTube. De gebruikte Notebook-lessen over de Notebook app voor de iPad zijn te vinden in de SMART Exchange lessendatabase onder de zoekterm: Notebookapp. Mijn les is hier te downloaden.

maandag 19 november 2012

Foto-opdracht 2.0


Klas 2Ha de eigen omgeving laten bekijken met hun fototoestel of digitale camera van hun mobiele telefoon. De afgelopen periode hebben we het bij aardrijkskunde gehad over duurzaamheid, ecologische voetafdruk etc. en nu moeten de leerlingen proberen om deze begrippen in een foto te vangen. Ze moesten een fotoserie maken van 5 foto's, waarvan één close-up en deze foto's delen via een aangemaakt album op Facebook. Een eis om in groepjes van twee samen te werken is dus dat er minstens één persoon een Facebook-account heeft. De door de leerling aangemaakte albums moeten openbaar worden en vervolgens kunnen die gedeeld worden met mij d.m.v. een e-mail of een tweet met de URL.

Bij de uitvoering blijkt dit ingewikkelder dan gedacht, want het is voor mensen onder de 18 niet mogelijk om fotoalbums te delen in het openbaar. Leerlingen moeten dus of liegen over hun leeftijd of iemand anders bereid vinden om de foto's in een album te plaatsen en te delen. Misschien biedt een Facebook-account voor de klas een uitkomst. Het twitteren en e-mailen van foto's is nl. niet handig bij deze opdracht, omdat de foto's van leerlingen voorzien moeten worden van commentaar, het leuk is als we (de overige leerlingen en ik) kunnen 'liken' en de foto's een serie vormen en dus bij elkaar horen in één album.
Sommigen is het dus gelukt om hun album met me te delen, en anderen nog niet. Dat moeten we dus nog even uitzoeken.

Evengoed. Ik ben met de leerlingen o.a. geweest bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Alphen aan den Rijn en bij een ecologische boerderij in onze omgeving. Leerlingen konden de daar gemaakte foto's gebruiken voor deze opdracht, maar ook zelf in hun eigen omgeving 'iets' duurzaams vastleggen.

Hieronder een videoverslag van het bezoek aan de ecologische boerderij


dinsdag 23 oktober 2012

#ak2Ha

Vandaag met klas 2Ha op pad geweest naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Alphen aan den Rijn. Deze keer niet in Alphen-Noord, omdat die naar zeggen te gevaarlijk zou zijn ivm het affakkelen van het geproduceerde methaangas en de machines op het terrein. Op de lokatie van de afvalwaterzuivering waar wij vandaag zijn geweest wordt geen methaangas geproduceerd en is dus een minder gevaarlijk of geen gevaarlijk terrein, dus was ik welkom met mijn klas. 

Het was iets verder fiesten dan leerlingen wellicht gewend zijn, want er was een klein groepje wat er meer dan drie kwartier over heeft gedaan. De meesten waren er binnen een half uur. We werden hartelijk ontvangen door een gepensioneerde medewerker van Waterschap Rijnland en hij heeft een hele leuke en interessante rondleiding gegeven. 

De leerlingen hadden de opdracht gekregen om alles wat ze leren, horen en zien te twitteren onder de hastag #ak2Ha en de inhoudelijk goede tweets verdienen punten die de leerlingen vervolgens bij de toets in kunnen zetten. Mobiele telefoons moesten dus mee en de hotspot van mijn iPhone verzorgde internet voor een enkeling die daar gebruik van wilde maken met z'n tablet. Er werd wild getwitterd, gefilmd, gefotografeerd en aantekeningen gemaakt mbv hun mobiele telefoon. Leerlingen zonder internet mochten de aantekeningen ook thuis pas twitteren of e-mailen. Het heeft 3 e-mails en 177 tweets opgeleverd. Ik heb van de beste tweets een Storify gemaakt. Die kun je hier bekijken.
Ik vond het een groot succes en zie al uit naar de volgende excursie met deze klas!

zondag 21 oktober 2012

SMART Notebook app voor de iPad

Eind zomer 2012 is de langverwachte app Notebook voor de iPad van SMART Technologies eindelijk uitgekomen. In de aanloop naar de release van deze app is er al heel veel gesproken en gespeculeerd over de app die nog uit moest komen. Natuurlijk ook op SMART Board conferenties als de SMART Exemplary Educators Summit in Hamburg en Calgary jl. in juli. In Hamburg heb ik op de iPad van SEE Joey Savoy (New Brunswick, Canada) met de betaversie van de app mogen spelen en was al snel enigszins teleurgesteld door de mogelijkheden, zeker in combinatie met de prijs die er voor gevraagd zou gaan worden. Begrijp me niet verkeerd, voor goede software ben ik zeker bereid om te betalen, maar ik was toen zeker nog niet overtuigd.


Dit kwam vooral omdat ik al hele hoge verwachtingen van de app had, omdat de reguliere versie van SMART Notebook enorm krachtige en goeie digibord software is, m.n. door de juist gelanceerde activity builder en de integratie van widgets in versie 11. Als je de iOS app gaat vergelijken met de desktop versie, dan kom je idd. bedrogen uit, want dan blijkt het eigenlijk niet meer dan een viewer of express versie. Terwijl de app op zichzelf een goede en overal bruikbare versie is van Notebook. Daar ben ik nu wel achter en was dan ook zeker bereid om daar gewoon €5,49 voor te betalen.
Door de draagbaarheid van de iPad heb je eigenlijk overal en altijd de SMART Notebook software tot je beschikking en juist dat maakt deze app eigenlijk heel krachtig: plaats- en tijd onafhankelijk content maken op de iPad in een formaat die meteen bruikbaar is op het digitale schoolbord van SMART Technologies. Meteen bruikbaar omdat de content gedeeld kan worden via e-mail vanuit de app en vanuit de desktopversie kun je content via je Dropbox openen in de Notebook app. Het gebruik van de camera (dus vanaf iPad versie 2) geeft ook nog extra meerwaarde, omdat je dan meteen van alles vanuit de omgeving vast kan leggen in de Notebook app. Dit heb ik o.a. gedaan tijdens een excursie in Terezín, Tsjechië afgelopen september, waar ik meteen zaken kon vastleggen en dan de volgende keer ook weer op lokatie kan gebruiken.


Deze voordelen en gebruiksmogelijkheden van de Notebook app heb ik vertaald in een korte video en als sollicitatie gebruikt om de app te mogen presenteren in de SMART stand op the BETT in Londen. Helaas ben ik niet uitgekozen, maar is mij door SMART wel gevraagd om een zgn. webinar te geven over de SMART Notebook app. En dat lijkt me ook leuk!


Video-tutorial over de meerwaarde van de iPad app

Klik hier om de app te downloaden in de app-store.

vrijdag 28 september 2012

Učeni v Praze

Lamyae, Yara, Mattia, Sacha en Rosa uit 4-vmbo van het Ashram College hebben in Praag hun maatschappelijke stage afgesloten. De afgelopen maanden hebben ze kleding, speelgoed en geld ingezameld voor daklozen en moeder-kind tehuizen in Tsjechië. Schoon ondergoed is heel belangrijk voor de eigenwaarde van de mensen, dus hebben ze van het ingezamelde geld (bijna €130,-) ondergoed gekocht bij de Wibra en ook overhandigd aan het Leger des Heils.


Op het kantoor van het Leger des Heils hebben ze dmv een Prezi een presentatie gehouden over hun maatschappelijke stage tbv de daklozen in Praag. Het speelgoed gaat naar kindertehuizen in Moravië en de winterkleding is bestemd voor de dak- en thuislozen in Praag. Winterkleding, omdat de winters in Praag erg koud kunnen zijn. 
Door de economische recessie en het beperkte sociale vangnet zijn er momenteel zo'n 23.000 dak- en thuislozen in Tsjechië, waarvan 20% met kinderen(!). De hulp van onze leerlingen is dus erg hard nodig en de directrice van het Leger des Heils in Tsjechië is speciaal langsgekomen en heeft de leerlingen persoonlijk bedankt voor hun inzet en toewijding!

Niet alleen hier bij het Leger des Heils,  maar door de reis naar Tsjechië in het algemeen krijgen de leerlingen een goed beeld hoe het is om in een land in de EU te wonen/te verblijven waar ze minder geld hebben en waar andere keuzes gemaakt worden. Door de communicatie met Tsjechische studenten, die de Engelse taal ook niet altijd even machtig zijn, tijdens de scavenger hunt met leerlingen uit Rakovník en tijdens de groepsactiviteiten op Gymnázium Jaroslava Heyrovského in Praag leren ze ook heel veel en is het erg leuk om te zien dat ze het naar hun zin hebben en ideeën uitwisselen. Zo ook hun ervaringen bij het bezoek van kamp Terézin, alwaar we de leerlingen zelf een rondleiding geven en hen vertellen over, maar vooral de gruweldaden van de nazi's kunnen laten zien in het werkkamp Terézin (de kleine vesting) tijdens het nazi regime '39-45.


Met alle respect voor een gewone lesweek, maar ik denk dat ze tijdens een reis als deze veel meer leren dan een week op school. Ze moeten zich aanpassen aan niet alledaagse situaties, moeten samenwerken met elkaar, een presentatie houden voor een groep onbekenden in de Engelse taal en moeten leren omgaan met alledaagse zaken (taal, eten etc.) uit een andere cultuur en zien een ander modebeeld en manier van omgaan met elkaar zoals dat in Tsjechië als gewoon ervaren wordt. 
Aan de andere kant wordt er veel geoordeeld over alle 'vreemde' aspecten van de Tsjechische cultuur en dat levert natuurlijk weer leuke (en leerzame) gesprekken op. Al met al een mooie week en we nemen ons voor om voor de volgende keer de leerlingen nog meer te betrekken bij de organisatie en invulling van het programma.

vrijdag 21 september 2012

Attending The BETT 2013


De afgelopen twee jaar ben ik met o.a. collega Henk-Jan van Mierlo (Ashram College) als bezoeker naar The BETT in Londen - Engeland, de grootste onderwijstechnologiebeurs van Europa(?), geweest. Een vier dagen durende beurs, waar grote spelers als Microsoft, SMART Technologies en Google hun onderwijstoepassingen presenteren en workshops organiseren. Ook is er voor particulieren ruimte om presentaties of workshops te geven in de zgn. theaters. Vorig jaar was de beurs voor de laatste keer in het klassieke Olympia gebouw in Kensington en m.i.v. komend kalenderjaar wordt de beurs gehouden in Excel, alwaar de afgelopen Olympische Spelen in Londen o.a. de judowedstrijden zijn gehouden.
Een paar maanden geleden heb ik een verzoek bij de organisatie van The BETT ingediend om een presentatie te mogen verzorgen over één van mijn zgn. 'best practices', iets wat werkt en inspirerend genoeg moet zijn voor bezoekers. Onder de bezoekers zijn naast docenten en directieleden ook districtambtenaren en leden van miniteries van onderwijs uit verschillende landen aanwezig. En je raad het al: IK MAG OPTREDEN OP BETT 2013! 
Eind september kreeg ik een e-mail van de organisatie dat mijn verzoek is geaccepteerd en ik mag op zaterdag 2 februari een presentatie houden over het gebruik van social media (m.n. Twitter en Facebook) in de klas.

Mijn presentatie zal grotendeels gaan over het gebruikersgemak en natuurlijk ook over de gevaren en beperkingen waar je als docent tegen aanloopt. Daarnaast praktische voorbeelden uit mijn eigen lessen en put ik uit de ervaringen die ik heb met het gebruik van Facebook en Twitter bij mondo-mediawijsheid en het gebruik van Twitter bij aardrijkskunde in 4-vmbo. Ik ben van plan om leerlingen er actief bij te betrekken en tijdens mijn presentatie een hashtag te gebruiken, die natuurlijk 'in real time' ook op de twitterwall te volgen is. Wordt vervolgd!

Klik hier om een toegangskaart voor The BETT 2013 te reserveren!

dinsdag 18 september 2012

Mondo - mediawijsheid


Vandaag heb ik via e-mail officieel vernomen dat ik op de grootste beurs over onderwijstechnologie The BETT in Londen een presentatie mag geven over het gebruik van social media (m.n. Twitter en Facebook) in de klas. En dat vind ik natuurlijk heel gaaf en een hele eer om daar een presentatie/workshop te mogen houden.
Het schooljaar is pas drie weken oud en het programma van mondo-mediawijsheid is opgestart en draait. Ik heb bedacht om dit schooljaar niet alleen Twitter te gebruiken, maar om ook te experimenteren met een speciale groep op Facebook. Een speciale groep, waardoor ik wel met de leerlingen kan communiceren via dat platform, maar geen vriend van hen hoef te zijn. En dat lijkt me gezien de gevoeligheid van het onderwerp bij het gebruik van social media en de gevaren heel verstandig om dat duidelijk te maken aan hun ouders. 
In overleg met de directeur heb ik een brief voor de ouders gemaakt, om hen uit te nodigen voor een informatieavond over dit experiment en mondo - mediawijsheid in het algemeen. In de brief heb ik ouders uitgenodigd om een enquete in te vullen, waarin ik vraag of zij toestemming geven om hun kind op Facebook te laten en met mij samen te werken in de Facebook groep en de vraag of ze op de informatieavond komen. Van de bijna 80 leerlingen hebben er een paar ouders mij gemaild en zijn er van negen leerlingen ouders naar de informatieavond gekomen. Lage opkomst, maar hoger dan ik verwachtte volgens de enquête en ik was al erg blij met deze opkomst om wat meningen en gedachten van ouders te horen over dit gevoelige onderwerp.





Van de ouders die gereageerd hebben via e-mail en op de ouderavond aanwezig waren, heb ik enthousiaste reacties gekregen en ze zijn heel blij dat ik/school hier aandacht aan besteed. Er was slechts één ouder, die zijn dochter geen toestemming geeft om een Facebook-profiel aan te maken en met mij te communiceren via dit medium. Of dat uit principe of onwetendheid is werd me niet duidelijk. Maar daar heb ik natuurlijk respect voor en ik moet er voor zorgen dat de betreffende leerling niks hoeft te missen van het curriculum.
Naar aanleiding van de afgenomen enquete wil ik bijgevoegde resultaten delen. Hun idee over 'digitale identiteit' mochten ze samen met een hashtag voor de klas in 140 karakters tijdens de les in een tweet versturen, welke zichtbaar werden op de Twitterwall op het SMART Board. Genoeg materiaal om mee te nemen naar The BETT in februari 2013.

Tijdens de les verzonden tweets op de Twitterwall

maandag 27 augustus 2012

Twitter in de klas!


Komend schooljaar heb ik weer een groep 4-vmbo leerlingen voor het vak aardrijkskunde op het Ashram College. Na twee jaar ge-experimenteerd te hebben met Twitter en de eindexamenklas van het vmbo ga ik het komend schooljaar weer aan de slag met Twitter. 

Ik heb een speciaal (afgeschermd) account aangemaakt, zodat alleen mijn leerlingen dat kunnen volgen. Op een ander leerlingen account kunnen ze mij ook volgen, maar dit speciale account @4vmbo_ak gaat alleen maar over het curriculum en examenprogramma van aardrijkskunde. Via dit twitteraccount tweet ik tips, trucs en aantekeningen. Maar ook vragen, die de leerlingen kunnen beantwoorden. En daar zit de kracht van Twitter; leerlingen worden op deze manier actief betrokken in en buiten de les bij de lesinhoud.
De vragen gaan over de examenstof: #transport #natuurlijkehulpbronnen en #vakantiebestemmingen. Deze vragen stel ik bij voorkeur niet tijdens de les of schooluren, maar juist daarbuiten. Per periode ongeveer 15 a 20 vragen, om de leerlingen buiten de contacturen ook met het vak bezig te laten zijn. Dat kunnen ook berichten van bijvoorbeeld nu.nl zijn, waar ik vervolgens een vraag over stel of vragen over de film die we in de les hebben gezien of vragen over de excursie waar we zijn geweest.

De leerling die het eerst de vraag goed heeft beantwoord krijgt een punt. Deze punten tellen mee bij de afsluitende toets aan het eind van de periode. Op zo'n toets kunnen bijvoorbeeld 50 punten gehaald worden en als een leerling en 28 heeft en ook nog 4 twitterpunten, komt z'n score op de toets hoger uit dankzij de inspanning op twitter. Ik moedig de leerlingen aan om elkaar te volgen, omdat het ook vaak voorkomt dat een leerling het antwoord nog niet helemaal goed heeft en een ander dat als opstapje kan gebruiken naar het juiste antwoord. Ook kunnen leerlingen op deze manier van elkaar leren over de leerstof van aardrijkskunde, welke vervolgens ook op de toetsen (en examen) weer terugkomt.
Leerlingen zijn (niet altijd) allemaal enhousiast en gehaaid om punten te halen, maar de keuze om er enthousiast mee aan de gang te gaan ligt bij hen. De vragen geef ik een nummer, bijvoorbeeld 2.6 en dat is dan de 6e vraag uit periode 2 en de vragen krijgen een hashtag over het onderwerp. Leerlingen sturen een reply (daarom moeten ze me volgen, want ik volg hen niet) en moeten ook het nummer van de vraag toevoegen. Dit is handig voor mijn administratie.

Tijdens de diploma-uitreiking deel ik een certificaat uit aan de leerlingen die zich het meest hebben ingespannen en de meeste punten hebben gehaald. In schooljaar 2010-2011 waren dat Jorrit en Linda en in schooljaar 2011-2012 was dat Melanie.

vrijdag 24 augustus 2012

SMART Showcase School - Ashram College

In Europa is de status SMART Showcase School nog niet zo lang actief. In Noord-Amerika bestaat deze status voor scholen al veel langer en zijn er zelfs Elite SMART Showcase Schools, die dan een voorbeeld mogen zijn voor de gehele wereld in het gebruik van de onderwijstechnologie van SMART. In Nederland hebben er momenteel 6 scholen (waarvan 2PO, 1 Speciaal Onderwijs en 3 VO scholen) de status SMART Showcase School. Dat heeft voor onze school naast hardware (SMART Document. Camera. en SMART Slate) en software (Notebook Math en Bridgit licenties) ook expertise en begeleiding vanuit SMART/VSV opgeleverd als het gaat om de begeleiding van het implementatietraject van het SMART Board en het organiseren van een Content Creation seminar.

Afgelopen schooljaar (2011-2012) was ons eerste schooljaar als voorbeeldschool namens SMART Technologies voor andere scholen in Nederland, door het gebruik en inzet van de onderwijstechnologie van SMART bij ons op school.
Met VO-school de Goudse Waarden uit Gouda, hebben we wekelijks Bridgit-sessies gedaan bij het vak Chinees. Op beide locaties van het Ashram College (Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn) maken we veelvuldig gebruik van het SMART Board en in iets mindere mate van de Document Camera’s en Response sets, simpelweg omdat we er daar veel minder van in huis hebben. Het SMART Board en de Notebook software worden m.n. gebruikt door de maatschappijvakken en wiskunde, gevolgd door moderne vreemde talen als Duits en Frans.
Los van het feit dat mbv de onderwijstechnologie als het SMART Board en de SMART Response het werken voor de docent veel leuker en gemakkelijker wordt, ervaren de leerlingen het ook als zeer prettig. De resultaten van toetsen die met Response zijn afgenomen krijgen ze meteen terug, aantekeningen op het bord zijn per definitie beter zodra er rijke multimedia aan toegevoegd kan worden en er dus ingespeeld kan worden op verschillende leerstijlen. De content op het bord kan bijna op maat aangeboden worden voor de beelddenkers, de doeners en de leerlingen die meer van teksten houden. En zodra de aantekeningen gedeeld worden met de leerlingen kunnen leerlingen tijdens de les focussen op de inhoud en actief betrokken worden bij de lesinhoud.

Naast deze ingeslagen weg, zal in het nieuwe schooljaar een vervolg op het eerste Content Creation seminar en het gebruik van SMART Response breder ingezet worden en de didactische inzet van het digitale schoolbord van SMART naar een hoger plan getild worden, welke moet passen in het koersplan/onze onderwijsvisie.



Klik hier voor de Engelstalige versie op EDCompass Blog website van SMART Technologies.

zaterdag 7 juli 2012

EMEA SEE Summit vs. NA SEE Summit


This blog post is about my experience coordinating and attending the SEE Summit in EMEA. This is also posted on the ED Compass, the official blog for SMART educators. I was ask do post a blog and here it is.


The first EMEA SMART Exemplary Educator Summit, which took place last week in Hamburg, Germany, was great. Three days of great fun and learning, and sharing lots of things. There were teachers from 18 different countries in attendance and a few SEEs from Canada and the US were there as ambassadors. 
Last year I was invited to the third North American SEE Summit in Calgary, Canada, with five others SEEs from Europe. One of the goals of our participation at the NA Summit was to have a look at the way it was done, pick the best parts of it and make it fit for the EMEA Summit. EMEA stands for Europe, Middle East and Africa so it makes it difficult to organize something that’ll be suitable for that whole area because of the cultural differences and different educational systems.
This past year, with the use of Brigit conferencing software, me and the other European SEEs who attended the NA SEE Summit in 2011 had five or six meetings with Khoi Trinh, SMART’s Education Policy Manager in EMEA, and later with Ainhoa Marcos, SMART’s Education Programs Manager in EMEA to discuss what we wanted the EMEA SEE Summit to look like. 
We needed to choose a program pathway so I chose peer education and content creation. I wanted to prepare a presentation on social media, along with something I learned about in 2008 at a SMART conference in Stockholm, Sweden,about the use of tools (both technology and non-technology tools) in and outside the classroom to get to that main goal. My presentation, Curriculum vs. Creativity, was about being creative using tools that didn’t include the text books we used every year. There are other, better ways to get to that same goal, and engaging students more to the curriculum.. 
I had the SEEs do a SMART Response question set by Jamie McGachy (SCT and EC from the United Kingdom), to teach them how to count to 10 in Japanese. I wanted to show them that along with reading, listening and motion can also help you to learn in a different (and in some cases, faster and better) way. 
I did the presentation about social media with Geoff Robin, SMART’s Team Lead of Web Marketing in EMEA. We discussed the Facebook community for SEEs and I talked about the way I use Twitter in and outside my classroom. I added a SMART Response quiz in both presentations and brought many prizes like flash drives, t-shirts and orange SMART sunglasses for the participants.
In the end, the NA summit and the EMEA summit weren’t that different. But what did stand out was the fact that at the NA Summit, other than a few SEEs from EMEA, the attendees are all from North America. The EMEA version of the Summit has SEEs from all over Europe, Africa and the Middle East, and that definitely distinguishes the SEE Summits.. We all needed to communicate in one common language – English, which can make it hard for a few attendees and it takes a bit of nerve for everyone to speak up. This was particularly noticable on the first day. Byt after that we were good to go!
When there’s a language barrier like that it takes a lot of effort and concentration from everyone to stay focussed on what we are doing. So, I think the three-day Summit was the right amount of time.
The SMART staff did a great job, from my perspective, integrating attendees into different groups each day, Unfortunately the internet connection at the SMART Office in Hamburg was not great, which created a few challenges uploading our best practises or getting on Twitter to tweet about this Summit. 
After the SEE Summit in Calgary last year, I made notes on things to consider doing, or doing different for the EMEA Summit. And, I’m grateful that most of those things were included in this Summit. We worked very good as a planning team to coordinate this Summit. What I especially liked about the EMEA SEE Summit, in comparison with the NA Summit, is that we could share a lot of best practises and collaborate in smaller groups.
This one was not as overwhelming as the one I attended last year in Calgary, Canada, because I prepared the agenda and Germany is not that different and/or epic for me as Calgary was. I’ve experienced it as a very inspirational event and would not want to miss out any SMART Exemplary Educators event in the future. 

The EMEA SEEs


The original post is here on the ED Compass Blog.

vrijdag 6 juli 2012

Technology in education is not the future it is now!


Vandaag start Mike McGowan - SMART Exemplary Educator of the year in the United States of America met een presentatie over zichzelf, zijn school en hoe ze ICT implementeren en gebruiken op zijn school en natuurlijk weer professional development. Mike is zelf erg nuchter onder de titel en vindt het een eer dat hij op de EMEA Summit mag zijn en de kans krijgt om ons allemaal te ontmoeten. Mijns inziens hoeft het niet zo bescheiden, want zijn CV is erg indrukwekkend en zo ook alles wat hij doet op z’n school en het district.
Op de school van Mike, Lincoln Elementary School District 156 - een Elite SMART Showcase School - is technolgie/informatica geen schoolvak (op veel andere wel), maar integreren ze de technologie in hun onderwijs. Goed concept vind ik. Zodra een leraar een SMART Board, iPad, Response set of software, dan moet die betreffende docent heel duidelijk aangeven waarom hij dat wil, een cursus volgen en daarna wordt het pas aangeschaft. Goed punt, deze neem ik mee. Ook krijg ik van hem de papierwinkel die hier bij hoort en die neem ik zeker mee naar mijn school.

SEE of the year - Mike McGowan

De Monkey Business video van J. Simmons is heel geslaagd. De video maakt duidelijk dat onverwacht gedrag helemaal niet storend hoeft te zijn en vrijwel ongeregistreerd blijft in de hersenen. Toch reageren veel leraren al bevooroordeeld op leerlingen die ‘onverwacht’ gedrag vertonen in de klas, omdat de leraar dat wel verwacht, maar het iig dus voor de andere leerlingen helemaal niet als storend ervaren wordt. Slechts 20% van de mensen kan zich voor 100% focussen op één taak, terwijl dus de meerderheid dat helemaal niet kan en dus continu(?) afgeleid wordt door andere zaken. We mogen dus ook niet verwachten van leerlingen dat zij dat in onze lessen wel kunnen. Dit ga ik meenemen en neem me meteen voor om mijn leerlingen (en mijn eigen kinderen) meer ruimte te geven in hun leerproces.
Mike McGowan is - net als ik - ook een groot fan van SMART Response. Je kunt met deze SMART oplossing iedereen in (en buiten) de klas bereiken en testen/controleren of alle duidelijk is en niet alleen bij die paar die hun hand op steken en diegene die het juiste antwoord heeft gegeven. De theorie van Mike noemt hij teaching the 21st student (niet te verwarren met de 21st century skills. Aan de groep werd gevraagd aan hoeveel kinderen je les geeft als er één van die 21 ziek is. Het beste antwoord is 21, maar het meest voorkomende antwoord is 1, omdat we gewend(?) zijn om aan slechts één type leerling les te geven. Zodra de afwezige ook les krijgt, kun je ze allemaal aan, ook die leerling die moeite heeft met de leerstof. En je begrijpt: m.b.v. onderwijstechnologie is dit makkelijker te realiseren. 
Ik heb na deze presentatie heel goed begrepen waarom hij SEE of the year is geworden en heb zelf wat plankenkoorts gekregen na deze geweldige presentatie ...
Samen met Geoff Robin (SMART Technologies, France) doe ik vandaag mijn eerste presentatie over social media. Geoff Robin vertelt over alle social media kanalen van SMART en de roadmap van deze ontwikkelingen (NDA). Ik neem het halverwege over en deel de deelnemers mede dat de Facebook groep voor EMEA SEEs open is en wat de voordelen zijn van zo’n netwerk. Zowel te gebruiken in het curriculum als professioneel netwerk, zeker nu EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) aanwezig is in het netwerk. Daarna geef ik twee voorbeelden over mijn gebruik van Twitter in mijn lessen en dat ik heel graag de twitterwall.me widget zou krijgen. Helaas. Ik sluit af met een Response quiz over social media en web 2.0-tools en deel wat prijzen uit.
Tijdens de see, show and share vond ik de presentatie van Jennifer Coleman Uhl over het gebruik van Mixed Reality (dingen die ik nog niet wist) en Joey Savoy met z’n Weekend Millionaires les het meest indrukwekkend en handig.

Sergio (ES) & Joey (Can)

Na de see, show and share ronde was het weer mijn beurt. Mijn workshop ging over het feit dat we meer right-brain thinkers nodig hebben en op een creatieve manier door het gebruik van o.a. onderwijstechnologie hetzelfde doel kunnen bereiken. En zoals Mike al aangaf, die tijd is nu en niet in de toekomst. Tijdens de workshop kunnen de aanwezigen in groepen werken in een Notebook-bestand over Bloom’s Taxonomy en brainstormen welke SMART oplossingen en web 2.0 toepassingen dat hele spectrum kunnen bevatten. Ik sluit af met weer een logo quiz, waarbij de SEEs de juiste naam van allerlei toepassingen van SMART moeten benoemen. Great fun!



Joey sluit de dag af met z’n presentatie over Miramichi, New Brunswick - Canada, welke de enige SMART Exemplary Community in de hele wereld is. SMART Technolgies is daar naast de scholen geïntegreerd in alle overheidsgebouwen, bedrijfsleven etc. 
Op de school waar Joey werkt is ook de onderwijstechnologie van SMART sterk vertegenwoordigd en houden ze in het kader van innovatie elk jaar de zgn. CUTE awards: Creative Use of Technolgy in Education award, waar zowel leerlingen als leraren aan mee moegen doen. De avond wordt uiteraard druk bezocht door leden vanuit de gehele community (zowel lokale overheid als zakenmensen) en de leerlingen zijn gastheer en gastvrouw. Deze presentatie heb ik vorig jaar al gezien tijdens de SEE Summit in Calgary, Canada, maar ik heb weer genoten.
Dit was de laatste dag en morgen vliegt iedereen weer naar huis. Ik heb gevraagd door SMART om een verslag te maken van deze editie van de Summit voor de ED Compass Blog en deze editie te vergelijken met de Summit in Calgary van vorig jaar. Ik heb dus nog een klus te klaren voordat ik naar huis ga. 
Ik vond het weer een heel bijzondere ervaring en heb genoten van de SEEs en de inspiratie die ook deze mensen me weer hebben gegeven. Om heel eerlijk te zijn zou ik geen SMART Exemplary Educators Summit meer willen missen ...



donderdag 5 juli 2012

SMART Exemplary Educators Summit EMEA: Bring Your Own Device


Op de tweede dag van de summit start Eanuelle Guertitte met een presentatie over Notebook 11, de roadmap, beschikbaarheid voor andere merken borden en remote teaching m.b.v. de tools om bijvoorbeeld in te zetten bij Flipping the classroom. Met de SMART Recorder kunnen er natuurlijk screencasts gemaakt worden om deze later te delen met de leerlingen. De leerlingen kunnen vervolgens de Notebook Express downloader gebruiken om offline de gedeelde Notebook-bestanden te gebruiken. Goeie tip.
Tobias Windbrake (SMART Technologies, Hamburg) houdt een presentatie en workshop over BYOD oftewel Bring Your Own Device. Tips over de integratie van de iPad en wat meer informatie over de Notebook app voor de iPad, waar we helaas niet mee mogen spelen. Volgens Tobias zijn er slechts vijf(!) mensen in de wereld die Beta-testing hebben gedaan. Gelukkig is Joey Savoy (SEE uit Miramichi, Canada) aanwezig om ‘em even te laten zien. Ook Mike McGowan heeft al eerder een test-sessie gehad en volgens beide heren is de versie dusdanig uitgekleed dat het eigenlijk Notebook viewer zou moeten heten. Handig is het om direct in real time foto’s te maken en die meteen toe te voegen aan je Notebook-file. Door de draagbaarheid van het apparaat misschien iets handiger onderweg, maar ook ik ben nog niet overtuigd van revolutie van deze app.


Tobias legt ook het SDK-programma (Software Developers Kit) uit. Op sen.smarttech.com is het platform voor software developers en kun je gebruiken om bijvoorbeeld widgets te maken. Christian Kohls heeft na de widget-sessie van gisteren in minder dan twintig minuten een ‘Twitterwall.me’-widget gemaakt. Helaas is die niet deelbaar, maar om aan te tonen dat het redelijk simpel kan zijn en snel gaat. Zoekterm op het bord schrijven, slepen in de widget en you’re ready to go!
De workshop was misschien nog wel het meest interessant, want wij moesten in kleine groepen brainstormen en in klaargezette formats onze ideeën van een eigen device van leerlingen in de klas en hoe we die zouden gebruiken in de les. De meest leuke en creatieve ideeën kwamen langs. Ze staan gelukkig ook in onze Dropbox en zal leuke ideeën later delen hier.
Sergio Cabezas is bezig met z’n afstudeerproject en dat gaat over het gebruik van Augmented reality en Mixed reality als hulpmiddelen in het curriculum. Hij opent z’n presentatie met een TED talk van Marco Tempest over Augmented Reality. De SMART Document camera komt natuurlijk ook langs en kan gebruikt worden om leerlingen meer inzicht te geven in 3D en grote objecten en als camera om iets te demonstreren of te laten zien aan de klas. Een ‘show and share’ door leerlingen is natuurlijk ook erg leuk. Leuke voorbeelden en het verzoek aan ons om een enquete in te vullen en hem zo te helpen met z’n onderzoek. Augmented Reality hebben we gisteren zelf nog toegepast m.b.v. wat apps (Wikitude en i-nigma) op een SMART Phone tijdens de scavenger hunt door Hamburg.
Jennifer, Emma en ik

Tijdens de see, show and share sessie van vandaag deel ik twee aardrijkskundelessen met de groep. Een quiz-file en een les, waarbij van leerlingen veel interactieviteit wordt verwacht. Er zat echter nog één probleem in die les en dat was dat de inhoud van een tabel verdween zodra je een tweede object in een cel plaatste. Zowel van Allen Brooks als Mike McGowan (US SEEs) heb ik de tip gekregen om een tweede transparante tabel erover te plakken, om zo te voorkomen dat de inhoud van de onderste verdwijnt. #like


Jennifer Coleman Uhl uit de Verenigde Staten van Amerika heb ik ook vorig jaar al ontmoet op de SEE Summit in Calgary, werkt op de SMART Showcase School van het jaar: Cranbrook Schools - Bloofield Hills, Michigan en houdt haar presentatie over de status van Elite SMART Showcase School. Het valt mij weer op dat professional development in de Noord-Amerika erg serieus wordt genomen en dat ze daar ook veel tijd in lijken te steken. Heel veel cursussen, trainingen etc. na lestijd en in vakanties. Dat zou ik hier ook graag zien. In de laatste week van de schoolvakantie voor de kinderen worden leraren al verwacht op school om allerlei trainingen en cursussen te volgen en het nieuwe schooljaar voor te bereiden.

Aan het eind van de dag doe ik de Response-les van Jamie McGachy (SMART EC, UK) - tot 10 tellen in het Japans, die ik zelf al een paar keer in de les heb gedaan en tijdens een uitwisselingsproject met een school uit Leuven.
Groot succes natuurlijk en Mike gaat ‘em waarschijnlijk volgende week in Calgary op de SEE Summit voor Noord-Amerika doen.
Vandaag weinig tweets of lessen uploaden, omdat de internetverbinding op het kantoor van SMART Technologies vandaag niet toereikend was naar onze wens.

Tot 10 tellen in het Japans

woensdag 4 juli 2012

Change the way people learn with SMART Technologies

Vanaf het hotel is het 15 minuten lopen naar het kantoor van SMART Technologies in Hamburg. Luke wandeling door het opgeknapte havengebied. We krijgen een SMART goodie-bag, met daarin een notitieblok, twee pennen, een t-shirt (not as cool as the one from Calgary) en een usb-stick. Helaas voor de SEE mentors geen shirt, dat is er bij ingeschoten. En daar baal ik van! :(

We doen een ice-braker om mee te starten en moeten na een kort interview elkaar voorstellen "I'll introduce you and you introduce me". Leuk en erg wennen, omdat voor veel aanwezigen de Engelse taal niet even makkelijk is. Emma Rowlands ligt het SEE programma nog even toe en vertelt ons wat de titel inhoudt en wat wij mogen verwachten en andersom.


Emma Rowlands

Emanuelle Guertitte, geeft ons als Product Maketing Manager EMEA een update van de roadmap van SMART Technologies en in het bijzonder Notebook 11. Alle SMART producten hebben één doel en dat is "change the way people learn" en zoekt dus meer aansluiting met de nieuwe wensen van de 21e eeuw. Het digitale schoolbord van SMART is slechts één van de tools en ook maar een bord. Nu mbv Notebook 11 vindt er een zgn. classroom upgrading plaats, waar meer ruimte moet gaan komen voor indivuele leertrajecten (BYOD), meer samenwerking en proberen om aan te sluiten op de verschillende leerstijlen van verschillende mensen. De leraar is gewend om les te geven op de oude manier, maar dat is niet meer de manier hoe de leerlingen van de 21e eeuw leren, dus ook aanpassen van de manier waarom les wordt gegeven.
Een goeie vraag voor een school, voordat er onderwijstechnologie wordt aangeschaft is: "Are we making an investment in education or technology?". Wat levert de investering op in je onderwijs? Zodra het leerrendement en plezier in leren omhoog gaat is het altijd het geld waard. It's like preaching to the choir, maar wel leuke hand-outs voor ons als SEE's om te gebruiken op school in gesprek met de directie.

Tijdens de see, show and share komen heel leuke en originele lessen langs en is het vooral erg leuk om te zien hoe de andere Exemplary Educators hun lessen geven in de (soms) totaal andere landen. De SMART Showcase School in Novosibirsk, Rusland heeft een kalender gemaakt, welke we allemaal hebben gekregen. En de les van Tapani uit Finland, waarbij hij inzicht geeft in het gebruik van de semi-anonymous mode van Response was erg vernieuwend. Gelukkig wordt alles via Dropbox gedeeld. Veel om mee terug te nemen.


Allen Brooks

Christian Kohls legt uit wat de widgets in Notebook 11 zijn en laat er een paar zien. Om input te krijgen gaan we in groepjes uiteen om te brainstormen over nieuwe widgets voor Notebook 11 en het ene idee is nog leuker en creatiever dan het andere. Een erg leuke en creatieve groep, door alle verschillende culturele achtergronden en verschillende onderwijssystemen. De dag wordt afgesloten met een door Sergio gemaakte scavenger hunt door Hamburg m.b.v. augmented reality en QR-codes. Heeeeeeel 2.0. En ook deze neem ik mee om het volgend schooljaar in mijn eigen buurt te proberen met school.