vrijdag 28 september 2012

Učeni v Praze

Lamyae, Yara, Mattia, Sacha en Rosa uit 4-vmbo van het Ashram College hebben in Praag hun maatschappelijke stage afgesloten. De afgelopen maanden hebben ze kleding, speelgoed en geld ingezameld voor daklozen en moeder-kind tehuizen in Tsjechië. Schoon ondergoed is heel belangrijk voor de eigenwaarde van de mensen, dus hebben ze van het ingezamelde geld (bijna €130,-) ondergoed gekocht bij de Wibra en ook overhandigd aan het Leger des Heils.


Op het kantoor van het Leger des Heils hebben ze dmv een Prezi een presentatie gehouden over hun maatschappelijke stage tbv de daklozen in Praag. Het speelgoed gaat naar kindertehuizen in Moravië en de winterkleding is bestemd voor de dak- en thuislozen in Praag. Winterkleding, omdat de winters in Praag erg koud kunnen zijn. 
Door de economische recessie en het beperkte sociale vangnet zijn er momenteel zo'n 23.000 dak- en thuislozen in Tsjechië, waarvan 20% met kinderen(!). De hulp van onze leerlingen is dus erg hard nodig en de directrice van het Leger des Heils in Tsjechië is speciaal langsgekomen en heeft de leerlingen persoonlijk bedankt voor hun inzet en toewijding!

Niet alleen hier bij het Leger des Heils,  maar door de reis naar Tsjechië in het algemeen krijgen de leerlingen een goed beeld hoe het is om in een land in de EU te wonen/te verblijven waar ze minder geld hebben en waar andere keuzes gemaakt worden. Door de communicatie met Tsjechische studenten, die de Engelse taal ook niet altijd even machtig zijn, tijdens de scavenger hunt met leerlingen uit Rakovník en tijdens de groepsactiviteiten op Gymnázium Jaroslava Heyrovského in Praag leren ze ook heel veel en is het erg leuk om te zien dat ze het naar hun zin hebben en ideeën uitwisselen. Zo ook hun ervaringen bij het bezoek van kamp Terézin, alwaar we de leerlingen zelf een rondleiding geven en hen vertellen over, maar vooral de gruweldaden van de nazi's kunnen laten zien in het werkkamp Terézin (de kleine vesting) tijdens het nazi regime '39-45.


Met alle respect voor een gewone lesweek, maar ik denk dat ze tijdens een reis als deze veel meer leren dan een week op school. Ze moeten zich aanpassen aan niet alledaagse situaties, moeten samenwerken met elkaar, een presentatie houden voor een groep onbekenden in de Engelse taal en moeten leren omgaan met alledaagse zaken (taal, eten etc.) uit een andere cultuur en zien een ander modebeeld en manier van omgaan met elkaar zoals dat in Tsjechië als gewoon ervaren wordt. 
Aan de andere kant wordt er veel geoordeeld over alle 'vreemde' aspecten van de Tsjechische cultuur en dat levert natuurlijk weer leuke (en leerzame) gesprekken op. Al met al een mooie week en we nemen ons voor om voor de volgende keer de leerlingen nog meer te betrekken bij de organisatie en invulling van het programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten