zaterdag 26 januari 2013

De open dag op het Ashram College

Mijn zoon Storm (8) was al vaker met mij mee naar het Ashram College geweest om te kijken. De laatste keer was afgelopen schooljaar en hij vond de biologie- en scheikundelokalen het meest interessant. Opgezette dieren, schedels en de practicumlokalen (laboratorium volgens Storm) waar allerlei brouwsels gemaakt konden worden. Dat leek hem wel wat en hij wilde daarom graag naar de open dag. Vandaag is het zover, dus gaan we samen op zaterdagochtend  naar de open dag van het Ashram College. Hij wilde dus graag proefjes doen in het 'laboratorium', vragen stellen aan de biologiedocenten en vooral zelf 'iets' maken. Rondlopend met hem door het gebouw, waar alle registers weer uit de kast getrokken waren moet dit idd. wel een leuke school zijn voor kinderen van de basisschool. Jammer voor Storm dat hij nog een aantal jaartjes moet wachten. Bij scheikunde heeft hij slijm gemaakt en bij natuurkunde mocht hij proefpersoon zijn bij een experiment met statische elektriciteit. Hij vond dat geweldig en er werd een foto van gemaakt en naar hem gemaild. Hieronder een stukje geschreven door Storm.
"De open dag was erg leuk,
Ik heb echt genoten,
Ik heb slijm gemaakt,
En naar andere proefjes gekeken,
Ik had ook een elektrische bal vastgehouden,
En toen kreeg ik statisch haar,
Ik heb ook een topografie quiz gedaan,
En gekeken hoe je er van binnen uitziet,
De open dag was dus heel leuk
Nog veel leuke schooldagen en veel geluk!"


 - Storm Berlijn.

donderdag 24 januari 2013

NOT 2013

Voornemens om als ICT-coördinator van het Ashram College deze week minstens twee tot drie keer langs te gaan op de NOT in de Jaarbeurshallen te Utrecht en ik heb me ingeschreven voor een aantal workshops. Het bleef (achteraf) slechts bij het bezoek van vandaag en heb van 10:00 tot 16:00 een druk programma voor mezelf samengesteld. Ik was erg benieuwd naar nieuwigheden en innovaties mbt ict en onderwijs en was ook erg benieuwd naar de eXtreme Collaboration add-on van SMART Technologies in de Notebook software.

Deze add-on heb ik zelf een maand of twee geleden mogen beta-testen en was meteen bijzonder enthousiast. BYOD (Bring Your Own Device) en de mogelijkheid om dan input van leerlingen toe te voegen vanaf bijvoorbeeld een smartphone of iPad in de Notebookles op het SMART Board vond ik meteen geweldig. En ik was nu benieuwd naar het voor het eerst live gaan van de add-on en ook naar de reacties van het publiek op de stand van VSV/SMART. En enkele collega's van het Ashram College kwam ik ook nog tegen (geheel toevallig op de stand van SMART?).


Ik heb twee door de onderwijs academie van Kennisnet georganiseerde workshops/presentaties gevolgd: 'Leermiddelen, trends en ontwikkelingen' en 'ICT bekwaamheid'. Ik had ook graag 'Mediawijsheid' gevolgd, maar die viel vandaag samen met een andere presentatie die ik wilde volgen en ik was voornemens om a.s. vrijdag 'Mediawijsheid' alsnog te volgen.
Bij de presentatie over 'Leermiddelen, trend en ontwikkelingen' werd een toelichting gegeven op de resultaten van het laatste onderzoek door SLO over het al dan niet methodegestuurd lesgeven, het gebruik van ICT in de les, het maken van eigen (digitaal) lesmateriaal en de verschillen tussen mannen en vrouwen in het PO en VO. 'ICT bekwaamheid' wilde ik graag zien omdat dit wellicht the next step is als professionaliseringstool voor docenten als het gaat om de integratie van ICT-hulpmiddelen in de les. De opbrengst van beide workshops neem ik mee en deel deze met de beleidsgroep ICT en de werkgroep leermiddelen. Voor mij was de NOT van dit jaar geslaagd.

vrijdag 18 januari 2013

Projecten aardrijkskunde met klas #ak2Ha

Op de aardrijkskundedag van afgelopen dinsdag erg geïnspireerd geraakt door spreker Daniel-Raven Ellison over zijn visie op aardrijkskunde onderwijs: guerrilla geography en zijn #urban100 project. Dit wilde ik graag toepassen in mijn lessen ... maar hoe. Na een korte conversatie via Twitter heb ik besloten om het 'wijkenproject' van klas 2-havo met mijn klas anders aan te pakken en mee te doen met #urban100 door zgn. urban city walks te maken. Een project wat we al enkele jaren doen, waarbij de leerlingen in groepjes de leefbaarheid van Alphen aan den Rijn middels een YouTube filmpje in kaart proberen te brengen. Met deze klas het aardrijkskundeonderwijs al vele malen eerder anders aangepakt, dus ik maakte ruimte voor het Urban100 project, waarbij de wijk door een stop-motion filmpje van 100(!) foto's in kaart wordt gebracht. De leerlingen waren ook enthousiast om dit te proberen. Vet.


Ondertussen liep het foto-project met de schoolklas van Michelle Marks uit Chicago, Illinois ook nog steeds en zouden we de afsluiting vanmiddag om 15:00u (CET) en 8:00 AM (CST) doen. De try-out via SMART Bridgit werkte goed, maar systeembeheer in Chicago wil niet met Bridgit werken, dus moesten we uitwijken naar een ander programma. We hebben het geluid via Skype gedaan en het bureaublad gedeeld via LogMeIn. Helaas geen webcam mogelijkheid, maar het was erg leuk en ook dit was geslaagd.

De filmpjes van klas #ak2Ha zullen we delen op Twitter via de hashtag #urban100 en later op deze blog. Twee geslaagde projecten op één dag met klas 2Ha. Top!

Mijn eerste #guerrillageography bijdrage.

dinsdag 15 januari 2013

Docentendag aardrijkskunde - 1931


Het door Malmberg georganiseerde docentencongres voor leraren aardrijkskunde is in congresgebouw 1931 in 's Hertogenbosch. Mijn motivatie lag primair bij de door Adjiedj Bakas verzorgde keynote en de presentatie van Remco Bron over het gebruik van een 'mobile device' in de les bij aardrijkskunde. Adjiedj heb ik al eerder gezien op een ict-conferentie in 2009 en was onder de indruk van zijn visie op de veranderende wereld om ons heen en de rol van technologie bij de globalisering. Remco Bron heb ik ook al eerder gezien tijdens de presentatie van BoekTweePuntNul, waar hij z'n voorliefde voor gadgets en appjes al deelde. Nu zou hij die passie focussen op aardrijkskunde en ik wilde wel weer geïnspireerd worden. Naast de praktische toepassing in mijn eigen lessen, vind ik het ook leuk om dit te delen met anderen op mijn eigen school - het Ashram College - waar we ons natuurlijk ook aan het voorbereiden zijn op het leren in de 21e eeuw en de veranderende leermiddelen. 
Samen met collega Peter Doppen, die ook in de werkgroep leermiddelen zit net als ik, naar Den Bosch met de trein. Door de hevige sneeuwval van de afgelopen maandag, zijn er veel wissels bevroren en bovenleidingen gebroken, met als gevolg dat er veel treinen niet of nauwelijks rijden. Uiteindelijk bereiken we 1931 net op tijd om Adjiedj Bakas de aftrap te zien geven op dit veelbelovende congres.

Adjiedj is een echte optimist en ziet de toekomst lachend tegemoet. Dit in tegenstelling tot zijn sparringspartner Rob Creemers, die ik eerder zag en erg zwartgallig is over de toekomstgesteldheid van onze natuurlijke hulpbronnen, economie, oorlogen, epidemieën en andere ellende. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen ... 
Adjiedj focust op de globalisering en de rol van de gewone burger. Er zal een soort burgerwetenschap ontstaan door het juiste gebruik van de web 2.0-tools. Hij voorspelt dat de komende 50 jaar meer zal veranderen dan de afgelopen 30.000 jaar en meent dat de hoeveelheid informatie die onze grootouders moesten verwerken in hun hele leven gelijk is aan de informatie die nu in drie maanden gepubliceerd wordt door de Volkskrant. Dat vraagt nogal wat verwerkingstijd van onze hersenen èn van die van onze leerlingen. Abbas geeft aan dat onze huidige globalisering zal veranderen in slowbalisering. Langzamer en duurzamer om van de zgn. schildpadkapitalisme via erectiekapitalisme op biokapitalisme over te gaan, waarbij we gebruik gaan maken van een  innovatieve, maar duurzame manier van leven. Aldus Abbas. Ik help het hem hopen.

Rob Creemers en Adjiedj Bakas

De eerste sessie was van Remco Bron over het gebruik van nieuwe media in de aardrijkskundeles. Ik verwacht niet heel veel nieuws, maar vind het erg leuk om iemand met passie over dit onderwerp te horen en zien praten. En stiekem hoop ik nog wat mee te pikken. 
En wat denk je? Na een paar bekende en door mij gebruikte tools, deelt Remco hele leuke voor mij onbekende tools en gezien de snelheid van zijn presentatie ben ik erg blij dat  presentatie van Remco gedeeld wordt en hoef ik dus weinig tot niks te noteren. Tijd om te twitteren is er ook niet. Kijk hier voor de presentatie van Remco Bron op slideshare.



De tweede sessie door Eurofysica ging over Labquests en het gebruik van meetapparatuur in de aardrijkskundeles. Weinig vernieuwend, heel duur en erg 1.0. Kon me dus niet echt boeien. Het enige leuke aspect is het feit dat leerlingen hun eigen onderzoek kunnen doen en zelf verschillende zaken in de omgeving kunnen meten. Ik vond de aanwezigheid van een commerciële partij op dit congres eigenlijk ook niet echt passen.

De derde sessie was van Wilem Korevaar, de manager van de online aardrijkskunde community en leraar aardrijkskunde op de Daltonschool in Voorburg. De presentatie ging over het gebruik en toepassingen van de mobiele telefoon bij het vak aardrijkskunde. De zgn. smartphone kent afhankelijk van het OS vele apps, die ook toepasbaar zijn in de aardrijkskundeles. Zaken als online toetsen, augmented reality en het gebruik van QR-codes kwamen aan bod. Voor mij weinig nieuws, maar wel leuk. Vooral de dialoog die aan het eind van de sessie ontstond over de regels en valkuilen die komen kijken bij het gebruik van de mobiele telefoon in de klas. De presentatie van Willem Korevaar kun je hier bekijken.

Dan is het al bijna het einde van de dag en ik twijfel of ik naar de laatste plenaire sessie van Daniel Raven-Ellison ga over Guerrilla Geography, omdat we ook nog terug moeten naar huis door de sneeuw. Gelukkig kiezen we ervoor om te blijven en door de presentatie van Daniel heeft mijn veranderde kijk op het (aardrijkskunde)onderwijs een naam gekregen: #GuerrillaGeography. De alternatieve en eigen manier van kijken naar de wereld met leerlingen en hoe dit in kaart te brengen, spreekt me erg aan en ik besluit me ook bij deze guerrillabeweging aan te sluiten (whatever that means). Naast praten over onderwijs met mijn collega Peter Doppen, waar nu eindelijk tijd voor was, was de inspirerende presentatie van Daniel ongetwijfeld het beste wat de dag van vandaag heeft gebracht. Ik wil gauw naar school en dit met mijn leerlingen delen ... Om in de woorden van Churandy Martina te spreken: "ik ben blij!".

Daniel Raven-Ellison

Storify van de docentendag aardrijkskunde: #akcongres

maandag 14 januari 2013

AWZI met 4-vmbo


Het is voor Nederlandse begrippen koud en heeft gesneeuwd. Toch ben ik van plan om met 4-vmbo door de koude te gaan fietsen naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Alphen-Zuid om hen daar het e.e.a. te laten zien en te laten beleven. Uiteraard kunnen de leerlingen weer tweets versturen (met vragen) over de AWZI. Ik vermoed dat er weinig met blote handen rond zullen lopen en dus makkelijk het e.e.a. kunnen doen met hun mobiele telefoon.

Piet (gepensioneerde vrijwilliger van Waterschap Rijnland) stond alweer klaar en wist ook deze groep enigszins te enthousiasmeren en te boeien met z'n verhaal over het proces van het zuiveren van zoet afvalwater. 

Het verhaal was duidelijk en heb ik ook nog in kunnen kaderen voor hun exmanenonderwerp 'natuurlijke hulpbronnen', waarbij het begrip duurzaamheid centraal staat. 'In real time' is er weinig getwitterd, zijn er weinig foto's en aantekeningen gemaakt. Daar was het wellicht te koud voor. Ondanks dat geheel geen gemopper van niemand uit de groep en dat maakt dat ik vind dat dit project alweer geslaagd is. In de volgende les maar even de opbrengst van de dag herhalen.

Wat voor nu overblijft zijn de foto's. Bedankt! En om in Piet z'n woorden toe te lichten hoe goed  ze vandaag waren: "de elite van het vmbo ...".