zondag 19 juli 2015

Wereldburgerschap

Het tweede jaar op rij dat ik bij het keuzeprogramma mondo op het Ashram College aan internationalisering heb gedaan vanuit eigen opgestarte projecten en het Global Teenager Project met Learning Circles over de rechten van het kind. Op eigen initiatief hebben we contact gehad met een schoolklas in Tsjechië via Skype en een met een schoolklas in Rusland via SMART amp™. En tijdens de Learning Circles met schoolklassen in Nederland en Suriname via een wiki. Het was leuk om een kijkje in de keuken te nemen bij een ander, maar ik ben van plan om dit structureler en meer in het curriculum te stoppen volgend schooljaar. De cherries on top waren het bezoek aan Gymnazium Zikmunda Wintra in Rakovnik, Tsjechië met 8 leerlingen en het bezoek aan Lycée Warocqué in Morlanwelz, België met alle mondo leerlingen.

Aan het begin van het schooljaar heb ik aan alle leerlingen gevraagd wat zij onder mondo oftewel wereldburgerschap verstonden. De leukste, beste en de meest treffende heb ik hieronder verzameld:

  • Wereldburgerschap is dat je goed omgaat met de wereld en de mensen om je heen. 
  • Wereldburgerschap is dat een mens iets goed doet voor de samenleving en dat hij of zij de wereld een kleinbeetje beter maakt. 
  • Wereldburgerschap betekent voor ons goed zijn voor de mensen en dieren om je heen, goed voor de wereld zorgen en niet vervuilen. De wereldburgers die er zijn geweest of bestaan zijn bijv: Ghandi, Mandela, Vrijwilligers,  mensenrechtenactivisten en nog veel meer andere mensen die zich op een positieve manier de aarde hebben geholpen en mensen in ontwikkelingslanden.
  • Wereldburgerschap is voor elkaar klaar staan er voor elkaar zijn om een multiculturele samenleving te worden. In deze wereld moeten we er voor elkaar zijn zoals de daklozen eten geven of een rommelig strand opruimen. 
  • Wereldburgerschap betekent onder andere dat je iedereen gelijk behandeld en dat je ook interesse toont in andere culturen/samenlevingen, dat je met z'n allen één wereld bent en niet apart van elkaar. Op school hebben we bepaalde vakken waar je meer te weten komt over andere culturen en samenlevingen en omdat je zoveel verschillende kinderen in de klas hebt kan iedereen er wat over vertellen en begrijp je elkaar meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten