Woensdagavond kreeg ik laat een e-mail van een leerling uit klas 1Mb. Deze klas zou de volgende dag het zesde uur les van mij krijgen, maar had het derde uur een tussenuur en vroeg of ik klas 1Mb tijdens het derde uur les kon geven. Eigenlijk niet, want ik geef dan al les aan een andere 1-vmbo klas, nl. 1Ma. En dat bood nou juist perspectief. Getriggerd door de leerling besloot ik om iig klas 1Mb alvast blij te maken en ze ook uit te nodigen om aardrijkskunde tijdens het derde uur te komen doen. Ze zouden dan totaal met 49 leerlingen in mijn lokaal zijn en ... zeker het vermelden waard: er heerst ook een bepaalde spanning en rivaliteit tussen de twee klassen. Een uitdaging die ik graag aanpak!
Ik wilde er een leuke laatste les van dit schooljaar van maken en besloot om een QR-code quiz tussen de klassen en de groepjes onderling te organiseren. Dat betekende dat ik iig genoeg smartphones met QR-reader/scanner in de klas moest hebben. Aangezien we de les ervoor ook met QR-codes hebben gewerkt, moest dat lukken.
Ongeveer 25 leerlingen per klas, dus vijf groepjes van vijf leerlingen, maakte dat ik voor tien groepjes vragen moest maken, die - als het even kon - gerelateerd waren aan de lesstof die volgende week getoetst zou worden. Ik heb per groepje per klas 5 vragen gemaakt en alle groepjes dezelfde zesde vraag, deze heb ik met behulp van QR-Encoder omgezet in een QR-code en deze 'geplakt' op een blaadje welke de leerlingen uitgereikt hebben gekregen. Na het 'oplossen' van de vijf vragen kregen de leerlingen de opdracht om een foto te maken van hun groepje en die foto net als de antwoorden op de vragen van de QR-code quiz te uploaden naar de Notebook-les op het SMART Board mbv de add-on eXtreme Collaboration.
De groepjes binnen de twee klassen streden onderling om de eerste plaats en de klassen onderling om de beste aardrijkskunde-klas. De twee beste groepjes kregen een ijsje en uiteindelijk heeft klas 1Mb gewonnen, omdat die meer vragen per groepje goed had. Met behulp van het werkboek en de Grote Bosatlas heb ik 25 verschillende vragen gemaakt en de opdrachten kun je hier downloaden.
Benodigdheden:
- smartphones of iPod Touch met QR-code reader (i-nigma) voor de leerlingen (minstens één per team)
- Grote Bosatlas (één per team)
- Laptop, tablet of smart phones om de antwoorden te uploaden naar SMART Notebook-les
- eXtreme Collaboration add-on voor SMART Notebook
- een QR-code generator (try Google)
50 minuten lesstijd bleek wat aan de krappe kant, aangezien de instructie voor 50 man meer aandacht vraagt en het uploaden van de antwoorden mbv eXtreme Collaboration ook tijd vraagt, zeker gezien het feit dat ik maar vijf computers klaar had staan. Het hele feest heb ik gefilmd en die kun je hier bekijken:
'Internationalisering' is één van de onderwerpen bij aardrijkskunde in 3-vmbo. Voorheen vroegen we van leerlingen zich te verdiepen in een product of merknaam en moesten ze vervolgens uitzoeken hoe het product gemaakt werd - de bedrijfskolom, waar het product gemaakt werd, keerzijdes als kinderarbeid en milieu etc. moesten aan bod komen. Deze praktische opdracht doen we al jaren en aangezien dit het laatste jaar is dat dit onderwerp in de bovenbouw van het vmbo zit en ik dat inmiddels wel een beetje zat ben, heb ik een nieuwe groepsopdracht bedacht en die bleek erg leuk en goed uit te pakken.
Leerlingen moesten contact maken met een schoolklas in het buitenland (naar keuze) en moesten proberen om een beeld te geven van 'hoe ze leven in ...'. Ze konden gebruik maken van een lijst met onderwerpen en een beeld krijgen van de dagelijkse gang van zaken van hun leeftijdgenoten in het buitenland.
En hoe exotischer, hoe leuker het onderzoek en de resultaten natuurlijk. De bedoeling was om inzicht te krijgen in hoe hun schooldag eruit ziet met welke vakken etc., maar ook de sporten die ze beoefenen, de huisdieren die ze hebben, de rol van het geloof, mode en kleding, de taal, vrijetijdsbesteding en de (soort) woningen waar ze wonen. Iets wat eigenlijk niet te 'googlen' is. Allemaal opgeleukt met authentieke foto's van het land om dit beeld te verduidelijken. Dit heb ik met m'n beide 3-vmbo klassen (3Ma en 3Mb) gedaan en zo geprobeerd om de wereld op een andere manier in kaart te brengen: #GuerillaGeography.
Lijst met onderwerpen voor het onderzoek:
Bij het vormen van de groepjes was het belangrijk dat minstens één leerling redelijk tot goed Engels kon spreken en een pré dat er minstens één leerling een contact had in het buitenland. Als dit laatste niet mogelijk was, had ik al een aantal docenten (SMART Exemplary Educators), die klaar stonden om te helpen. Een aantal hebben gebruik gemaakt van hun eigen netwerk en konden snel aan de slag, een aantal wilden graag gebruik maken van mijn netwerk van SMART voorbeelddocenten vanuit de hele wereld. Zo was er o.a. contact met SMART Exemplary Educators en hun schoolklassen uit Miami - USA, Rakovnik - Tsjechië, Madrid - Spanje, Novosibirsk - Rusland en Istanbul - Turkije. Anderen hadden zelf contact gezocht met o.a. Japan, Zwitserland, Curacao, Engeland, Singapore, Canada en Suriname.
Skype met Columbus High School, Miami - FL
Facetime met Emil Waldhauser, Rakovnik - CZ
De leerlingen namen initiatieven om op verschillende manieren contact te zoeken met het buitenland en moesten in hun beste Engels communiceren met de genoemde landen (m.u.v. Curacao en Suriname). Ze hebben Facebook-groepen aangemaakt met o.a. Spanje en Turkije, Skype- en FaceTime-sessies met o.a. de USA, Engeland en Tsjechië gehouden en er is gebruik gemaakt van 'gewoon' e-mail. De leerlingen moesten uiteindelijk een Prezi of een korte film maken van en over hun onderzoek en deze hebben ze de afgelopen week laten zien. De kwaliteit varieerde, maar in het algemeen ben ik zeer tevreden en vonden we het erg leuk om de verschillen te horen en te zien. Ook ik heb veel geleerd.
En helemaal leuk is dat drie groepjes zijn uitgenodigd om 'in real life' eens langs te komen kijken op de betreffende school. Volgend schooljaar gaat dit project voor een aantal leerlingen misschien wel een leuk staartje krijgen ...
SMART Notebook 11 SMART Notebook 11 heeft functies en add-ons om instructie interactief te maken en dus goed te gebruiken bij 'Flip de klas'.
SMART Recorder SMART Recorder is een functie in SMART Notebook om een screencast van uw les te maken en te delen met studenten. SMART Response SMART Response maakt het gemakkelijk om snel feedback van je leerlingen te krijgen en te beoordelen en ook te gebruiken als tool om digitaal te toetsen. Zodra de toets(vragen) de juiste metadatering hebben kan ook heel goed 'learning analytics' toegepast worden en krijg je informatie op maat per leerling. SMART Response VE interactive response systeem is cloud-gebaseerde software waarmee m.b.v. hun smart phone mee kunnen doen met de Notebook-les. http://smarttech.com/responseVE
SMART interactief Whiteboard SMART Interactive Whiteboard is het digibord, waarbij de aanraakgevoeligheid mbv de vingers van de leerlingen gebruikt kan worden om te leren.
SMART Exchange SMART Exchange is de online database waar je SMART Notebook lessen, widgets en activiteiten voor op het SMART Board kunt downloaden. http://exchange.smarttech.com SMART Extreme Collaboration SMART Extreme Collaboration is een add-on die het mogelijk maakt voor leerlingen om hun inbreng in de Notebook-les op het SMART Board te krijgen en samen te werken en communiceren met behulp van hun mobiele apparaten. http://www.extreme-collaboration.com
SMART Notebook Web SMART Notebook Web kun je vanuit de browser Notebook-lessen maken en bekijken, zonder dat je daar de software voor hoeft te installeren. http://smartnotebook.com/
De eerste follow-up na de presentatie in de aula van 26 mei jl. was op dinsdagavond 4 juni. Er hadden zich tien ouders ingeschreven en er waren tien ouders aanwezig om nader kennis te maken met een stukje Twitter en Facebook. We zijn niet toegekomen aan een zgn. hands-on, maar wel hele leuke inout en vragen van de aanwezige ouders betreffende de gevaren en de beveiliging, de noodzaak van social media, het vakjargon en de rol van school en ouders in de begeleiding van de puber van 2013 in het gebruik van social media en het continu online zijn.
Ik ben gestart met een Response vragenset over welke social media de ouders en hun kinderen gebruiken en hoe ze deze gebruiken. Bij de antwoordopties was ik ervan uitgegaan dat ze allemaal aan de social media zouden zitten, maar ongeveer de helft van de aanwezigen deed niet aan social media en daar waren de mogelijke antwoorden in mijn vragenset niet op voorbereid. Dat moet ik dus even aanpassen voor de volgende sessie.
Gelukkig blijkt uit gesprekken met de aanwezige ouders dat zij de digitale voetafdruk en de gevolgen daarvan heel serieus nemen en begeleiding ook nodig vinden en dat doen. Op de vraag of de gehele school deze begeleiding zo doet, moest ik negatief reageren. En blijkt dus iets wat ouders wel heel prettig zouden vinden. Vooral ook omdat de ouder het ook vaak niet weet en aangezien school toch een leerfabriek is, vind ik ook eigenlijk dat het onze morele plicht is om leerlingen mediawijs te maken.
Na afloop nog nagepraat met Kartini (ambulante begeleider van de school) over de avond en we vonden het beide een leuke en geslaagde avond. Nog een paar aanpassingen in m'n presentatie en ik ben klaar voor de tweede ronde op donderdag 20 juni!