zaterdag 26 december 2015

Rewind 2015

This past year was - professional wise - a very good year. At the beginning of 2015 I was invited to do a talk for new students (6th graders) and their parents about future education and at my school was selected to speak at BETT (London, UK) with friend and SMART Exemplary Educator Emil Waldhauser about the Global Collaboration projects we did with our classes. Throughout the year I did some other presentations during the 'week van de mediawijsheid' (digital footprint week) at two schools in our community and a presentation about SMART Notebook and interactive whiteboards at at a geography teachers conference. And at last but not least I made it to the European part of the EdTech team ... How about that?

I also was selected to attend SMART amp Champs (Madrid, Spain) and the global SEE Summit (Calgary, Canada) with friend and colleague Henk-Jan van Mierlo amongst many others whom I got to meet again at these SMART professional development conferences which were amazing and gained me a lot. I even got the chance to speak at a staff meeting at SMART HQ which gained me SMART kapp iQ for my SMART Collaborative Classroom. Very happy with that!

Besides the use of education technology in my classroom such as the multiple SMART Boards, the new kapp iQ, 1:1 iPads, SMART amp and Google Classroom I did a few field trips with my classes. The trips to SEE Cédric Mainil in Belgium and to Emil Waldhauser in the Czech Republic were the best. I introduced LEGO in my classroom, and am just getting started with that ... al this passes by in this short video that I created. Enjoy.


dinsdag 22 december 2015

Lego met aardrijkskunde II

Na twee leuke en zeer geslaagde lessen met LEGO bij aardrijkskunde met 2-vmbo, werd het tijd voor verbreding èn verdieping. De uitdaging was nu om met 3-vmbo klassen aan de slag te gaan en hen verschillende aardrijkskundige begrippen m.b.t. tot het SE-onderwerp 'Grenzen en identiteit' over het hoofdstuk Rusland. Dus begrippen als separatisme, nationalisme en gewapend conflict kwamen aan bod. Begrippen die de les na de LEGO-les getoetst werden. Zo kon ik mooi toetsen of de begrippen een beetje beginnen te leven bij de leerlingen na het uitbeelden mbv LEGO. De leerlingen gingen weer in groepjes bouwen en de foto van het eindresultaat moesten ze deze keer op Instagram plaatsen met het gebruik van de juiste hashtag; respectievelijk #ak3Mb en #ak3Md. Je kunt zelf even Googlen via instagram op deze hashtags en de resultaten bekijken.


Tijdens de les kwam een collega Duits langs om te kijken wat ze aan het doen waren en we konden beide zien dat de leerlingen actief met de begrippen bezig waren, mij geen vragen stelden, maar vooral overlegden in hun groep en incidenteel naar hun boek grepen en vooral hard(op) aan het nadenken waren. Leuk om te zien!
Ik heb twee klassen 3-vmbo en als ik dit experiment goed zou doen, dan zou ik één klas niet met LEGO laten spelen en de andere klas wel, om zo de resultaten tussen de twee groepen te vergelijken en misschien een voorzichtige conclusie kunnen trekken. Voorzichtig omdat de klassen natuurlijk niet helemaal hetzelfde zijn, dus de proefopstelling niet geheel ceteris paribus is. Maar, ik kon het niet over m'n hart verkrijgen om één van de twee klassen de LEGO-les en eventueel beter resultaat van de toetsing de volgende les te ontnemen. Wel heb ik in één van de klassen voor en na de LEGO-les geïnterviewd over de begrippenkennis. Helaas voor het experiment (nog) geen bewijs dat de LEGO-les een positieve bijdrage heeft geleverd aan de begrippenkennis van de geïnterviewden. Ik heb de interviews toch opgenomen in het korte filmpje.


Inmiddels hebben de eerste klassen en de vierde klassen ook in de gaten dat ik soms LEGO gebruik bij de aardrijkskunde-les, dus die willen ook graag. Zeker met 4-vmbo lijkt het mij echt een uitdaging om de uitbeelding van de begrippen mbv LEGO te toetsen. De CE-onderwerpen zijn: 'Weer en klimaat', 'Bevolking en ruimte' en 'Water'. Genoeg begrippen die ruimtelijk uitgebeeld kunnen worden dus. Gaan we doen!
En een andere verdieping wordt dat ik eens ga kijken/toetsen hoe de leerlingen eventueel verbanden tussen begrippen kunnen uitbeelden met LEGO-blokjes. En misschien is het leuk - om de competitie wat te verhogen - dat leerlingen (ook) hun eigen LEGO ook mee mogen nemen: BYOL (Bring Your Own LEGO). Wordt vervolgd!

"Everything is awesome!" - Emmet Brickowski, 2014.

A video posted by SMART Collaborative Classroom (@borisberlijn) on

A photo posted by SMART Collaborative Classroom (@borisberlijn) on

maandag 7 december 2015

Lego met aardrijkskunde

Tijdens de knagdag ben ik door Falco Zwinkels z'n workshop geïnspireerd geraakt om ook aan de slag te gaan met Lego in de les. Tijdens de workshop dacht ik dat leerlingen op een andere manier aan de slag gaan met begrippen en daar hun eigen vorm aan geven het wellicht dan beter onthouden. Ik had er iig zin in. Via marktplaats heb ik een grote zak Lego gekocht, gesorteerd in zes bakjes, zodat elke groep een eigen bakje Lego zou hebben.


Het onderwerp waar klas 2 mee aan de slag is gaat over de Verenigde Staten van Amerika en ik heb negen aardrijkskundige begrippen uitgezocht, die met de VS te maken hebben. Voor elk begrip kregen de leerlingen 4 minuten de tijd om:
1. het begrip te bouwen met de Lego blokjes.
2. Een foto te maken van hun bouwwerk.
3. Deze foto in een SMART amp workspace te plaatsen en te voorzien van een korte beschrijving.

SMART amp workspace

De SMART amp workspaces had ik van te voren aangemaakt voor elk groepje, zodat zij hun materiaal daar in kwijt konden. De leerlingen waren bijzonder enthousiast en hebben dat lesuur keihard gewerkt en het heeft erg mooie resultaten opgeleverd:

Bekijk onderstaande korte filmpjes om een indruk te krijgen van de sfeer in de klas:

 
Lego in klas 2Mb 

 
Lego in klas 2Ma