woensdag 30 april 2014

Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media

Hoe cool is dit? Ik ben onlangs gevraagd om te spreken op het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media over het gebruik van sociale media in de klas en heb ook een bijdrage geleverd aan de eerste editie van Like to Share, een gratis interactief digitaal onderwijsmagazine, speciaal ontworpen voor de tablet.

NCOSM wordt gehouden in EYE - Filmmuseum in Amsterdam en duurt vier dagen - van 20 t/m 23 mei. Ik ben op de VO dag (donderdag 21 mei) present en zal de gevaren en vooral kansen van sociale media in de les toelichten adhv eigen lesvoorbeelden en hoe social media op het Ashram College ingezet wordt. Zie ik je dan? Inschrijven kan hier.



“Mediawijsheid is trending. Helaas komt dat vooral door negatieve berichten: Project X te Haren, webcammisbruik door pedoseksuelen en zelfs gevallen van zelfdoding onder jongeren, die slachtoffer waren van aanhouden cyberpesten. Stuk voor stuk heftige voorbeelden van hoe ernstig het mis kan gaan in deze digitale cultuur, wanneer we niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken.” - S.M. Burgman

Los van de ellende uit de voorbeelden hierboven genoemd, moeten we allemaal ook leren over de gevolgen van onze eigen digitale voetafdruk. Leerlingen van nu lijken vogelvrij verklaard voor allerlei narigheid en zullen moeten leren zichzelf te beschermen naast de ‘gewone’ netiquettes. Een kind wat voor het eerst het internet op gaat en een profiel aanmaakt op een willekeurig social media platform zal daarin begeleid moeten worden. En aangezien we door de nieuwigheid en de - met name door technologie - snel veranderende wereld om ons heen, dit allemaal eigenlijk niet bij kunnen houden en blijkbaar ook niet van ouders kunnen verwachten, is mijns inziens de school een uitstekend instituut waar kinderen kunnen leren over het internet en hun digitale voetafdruk.

Op het Ashram College in Alphen aan den Rijn gebruik ik al enkele jaren tijdens mijn reguliere lessen aardrijkskunde Twitter. Dat gebruik ik om ervoor te zorgen dat mijn leerlingen ook buiten de schaarse contacturen bezig zijn met mijn vak, wat dan vaak gekoppeld wordt aan de echte wereld buiten mijn klaslokaal. Ik stel dan vragen die gps- of actualiteitgebonden zijn en uiteraard te maken hebben met de lesstof. Ik heb dan voor elke klas een apart en afgeschermd account aangemaakt. En voor de mentorklas en hun ouders een speciaal account om de lijnen kort te houden en ervoor te zorgen dat de informatiestroom de juiste kant op gaat. Ook maak ik gebruik van de fotoalbumoptie van Facebook en Google+, zodat leerlingen foto’s openbaar kunnen zetten en delen met de rest van de wereld en we die vervolgens in de klas op het SMART Board weer kunnen bekijken.

In het kader van de Gezonde School doen we op het Ashram College een project voor de tweede klassers over mediawijsheid en digitale veiligheid. In de lessen mondo besteed ik aandacht aan de verschillende social media platformen die er zijn. Ik probeer de leerlingen te wijzen op de kansen en gevaren van deze tools bij de module mediawijsheid en digitale identiteit.

maandag 21 april 2014

SMART Bridgit try-out/SMART Bridgit Vyzkoušejte

AV-Media (distributor of SMART products in Czech Republic) planned a guided tour for headmasters and it-coordinators from the Czech Republic to the Netherlands and Belgium to visit two SMART Showcase schools and the IPON 2014 (Education technology trade show in the Netherlands). This large group of nearly 40 people visited our school. Attendees were interested in the way we teach in the Netherlands in general and specifically at our school as a SMART Showcase School, they were also interested in the SMART Collaborative Classroom and how it's being used and some other topics such as the standardized curriculum and BYOD. Me, the headmaster and some students provided the large group a welcome and a inspiring day as we were told later on. This tour was mainly managed by my friend and colleague SMART Exemplary Educator Emil Waldhauser from the Czech Republic whom also had to translate from English to Czech back and forth. After the welcome and presentation by my headmaster the guests from the Czech Republic were guided by students through the school and attended some lessons, while Emil and I were did a twinning teach-session in my class about culture, identity and nationalism. Emil was very easily accepted by my students and they could easily follow his lesson about the life behind the iron curtain back in the days. During the next lesson all(!) the Czech guests were invited in my SMART Collaborative Classroom to witness the way I teach and use the SMART Boards to do some collaborative learning. Is was chaotic, but good to see that my students were able to do their job while watched by 40 adults who did communicate in a foreign language.

Me presenting about the SMART Showcase School

Emil teaching in the SMART Collaborative Classroom 

During this tour I met some new interesting people and František Rada and me  agreed on doing some more collaborative learning together. One of the attendees was a headmaster from a secondary school - Základní škola - from Prague and he asked me if I would like to help him in the near future with setting up a Bridgit session. The school was about to use SMART Bridgit in the very near future and they had invited the press (both newspaper and television) and he wanted to show what could be done with SMART Bridgit in the classroom and that my classroom in the Netherlands was just two clicks away. 

Starting up the Bridgit session in Prague, Czech Republic.

I totally forgot the time on the day we were supposed to meet, so he called me on my cell phone and I immediately called in on SMART Bridgit and we were online for a few minutes. He prepared an activity for me and my class and it went great! Awesome. The press was present and by clicking the links you can see some of the video content while I did the Bridgit session and you can even see me and a glimpse of my classroom on the Czech (time 21:22) … How cool is that!




Ashram College - SMART Collaborative Classroom

Deze is gemaakt voor de april editie van het Ashram Bulletin:

In Noord-Amerika (VS en Canada) draait het programma van de SMART Collaborative Classroom al langer en sinds dit schooljaar is het programma ook in EMEA (Europe, Middle-East & Africa) gestart. In Noord-Amerika zijn er zo’n 25 Collaborative Classrooms en in Europa zijn er dit schooljaar 6 gestart, vier in Engeland, één in Duitsland en één op het Ashram College in Alphen aan den Rijn.
Het Ashram College is een SMART Showcase School, wat zoveel betekent dat onze school voorbeeld is in het interactieve en didactische gebruik van de onderwijstechnologie van SMART Technologies. Daarbij zijn er op het Ashram College vier(!) SMART Exemplary Educators: Sander van de Zwaan, Henk-Jan van Mierlo, Boris Berlijn en sinds 1 januari 2014 Wouter Krijt. Eind 2013 is het lokaal van Boris verbouwd in een SMART Collaborative Classroom, wat betekent dat in zijn lokaal nu twee SMART Boards en één SMART touch panel aan de muur hangen. Deze digitale schoolborden zijn multitouch en er kunnen dus meerdere leerlingen tegelijkertijd aan het bord werken. En dat is precies de bedoeling van de collaborative classroom, om leerlingen meer samenwerkend te leren met de nieuwste technologie. En nu er WiFi voor leerlingen op het Ashram College is, kunnen ze met hun eigen smartphone actief meedoen met de les op de verschillende SMART Boards. Dat zijn activiteiten die zich binnen, maar ook buiten het klaslokaal bevinden, daar er regelmatig wordt geskyped met klassen uit andere landen en zelfs werelddelen. Daarbij is Boris Berlijn en het Ashram College de spil tussen de Europese collaborative classrooms en die in Noord-Amerika en komt de gebruikersgroep online bij elkaar om leservaringen en lesideeën uit te wisselen. Dit project duurt minstens twee jaar en gedurende die periode blijft het lokaal op het Ashram College up-to-date met de nieuwste hard- en software van het onderwijstechnologiebedrijf SMART Technologies uit Canada.


zondag 6 april 2014

Grenzen en identiteit

Eén van de nieuwe onderwerpen voor de voorexamenklassen van het vmbo is 'Grenzen en Identiteit'. Ik heb de leerlingen gevraagd een kort opstel te schrijven over hun eigen identiteit - gekoppeld aan de paragraaf over de Nederlandse identiteit - en hieronder de leukste, waardevolste quotes van de leerlingen uit 3Ma en 3Mb van het Ashram College. De conclusie is dat de klassen een goed beeld lijken te geven van de Nederlandse samenleving en de bijbehorende identiteit.

3Ma:

"Ik praat Nederlands thuis en ik heb de leuke Leidse R!"

"Ik praat gewoon Nederlands en ik hou van kaas en de geur van boeren is mijn geur."

"Ik vind uitsluiten belachelijk. Met iedereen is er wel een onderwerp te bespreken, dit heeft te maken met tolerantie."

"... mijn moeder is geboren in Suriname. Haar ouders kwamen uit India. ... Soms praat ik met een Surinaams accent om mensen te pesten, maar meer niet."

"Het is hier koud, saai en soms vind ik het echt niet leuk om hier te wonen."

"In mijn regio hebben we niet echt iets dat opvalt, ..."

"... ik ben half Moluks maar ben gewoon in Nederland geboren."

"Nu woon ik in Woubrugge en daar hebben we niet echt dialect. Hooguit boerentaal."

"... in Haarlem geboren. Ik woon in Woubrugge, maar ben opgegroeid in Hoofddorp."

"Thuis spreken we Portugees, Frans, Nederlands en een Angolees dialect 'Lingala'."

"Mijn herkomst is Colombia, Nederland, Italië en Spanje."

"Mijn ouders spreken Irakees als ze niet willen dat wij het begrijpen. Ik en m'n zus spreken Engels als we niet willen dat onze ouders het begrijpen."

"... maar ben een half Duitser omdat mijn opa uit Duitsland komt."

3Mb:

"Alphens is een mengelmoes van Leids en Rotterdams."

"Als ik daar ben praat ik Drents."

"Ik ben blij dat ik in een land leef, waar je alles mag worden/zijn."

"... mijn regionalisme voor een voetbalclub Ajax."

"Mijn spreektaal is officieel, maar spreek voor buitenstaanders Alphens."

"De mensen met een andere afkomst die ik ken zijn allemaal ingesloten door de samenleving."

"Als ik naar familie ga in Drente dan vinden ze daar dat ik bekakt praat."

"... die heeft een vriendin uit Suriname en die is heel erg gelovig in het hindoeïsme."

"... mijn herkomst is Nederlands en klein beetje Russisch."

"... en Rotterdam is handig, want wil seizoenskaart voor Feyenoord."

"Toen we naar Nederland waren verhuisd waren we geintegreerd."

"Mijn ouders zijn gewoon geïntregeerd en zijn allebei van Marokkaanse herkomst en zijn daar ook geboren."

"... mijn vader komt uit Curaçao en mijn moeder gewoon uit Nederland. Dus ik ben halfbloed."

"Thuis praten we een beetje met een Amsterdams accent."