dinsdag 10 september 2013

Word Cloud Widget

Vlak voor de zomervakantie zijn er dus nieuwe widgets gelanceerd door SMART Technologies en die zijn te downloaden via de SMART Exchange website. Widgets zijn leuke en handige features om de actieve deelname van de leerling te vergroten aan de Notebook-les. De Word Cloud widget is beschikbaar vanaf versie 11.2 van SMART Notebook en hiermee wordt Notebook voor mij nog meer hét platform voor digitaal lesmateriaal op het digitale schoolbord.

 

Deze widgets kunnen gebruikt worden m.b.v. de SMART Response stemkastjes en laat ik die nou net ook hebben! De leerlingen kunnen dan m.b.v. de stemkastjes hun antwoorden oid sturen naar de widget op het SMART Board, die het in real time visualiseert op het SMART Board. De Word Cloud kan goed gebruikt worden om een onderwerp van de les op te starten en een woordspin te maken, en dat werkt als volgt:
1. Zorg dat de Word Cloud widget op een pagina in je Notebook-les klaar staat,
2. Druk op het tandwieltje in de hoek van het wolkje en pas de settings aan naar je eigen hand (je kunt kiezen uit maximaal 1, 3, 5 of 10 inputs leveren en je kunt live updates aan en uit zetten),
3. Start de Response sessie (anoniem of met een log-in), zodat leerlingen zich kunnen aanmelden,
4. Druk op het groene rondje met wit driehoekje erin (de play-knop) en de activiteit kan beginnen!

n.b. als je SMART Response VE gebruikt, moet je natuurlijk eerst nog even het nummer van de sessie delen met de leerlingen, voordat ze mee kunnen doen.

Video-tutorial over het gebruik van de Word Cloud Widget

Vandaag heb ik deze activiteit twee keer ingezet bij een 3-vmbo en het ging erg gemakkelijk en de activiteit is ook erg vlot klaargezet. In tegenstelling tot het gebruik van eXtreme Collaboration kun je deze activiteit wel alvast voor een groot deel klaarzetten, wat het nog gebruiksvriendelijker maakt.
De eerste sessie was tijdens de economieles en ik vroeg de leerlingen alle begrippen uit de economieles die ze nog wisten uit klas 2 te versturen naar het SMART Board, aangevuld met begrippen waarvan zij dachten dat die ook met economie te maken zouden hebben. Ze mochten maximaal 3 woorden/begrippen inzenden en het bord liep vol! Genoeg stof om later over te discussiëren. De tweede sessie was met een andere 3-vmbo klas en daar moesten de leerlingen brainstormen n.a.v. het begrip 'energie' bij het vak aardrijkskunde en ook hier was het bord binnen 5 minuten vol met woorden. In beide sessie waren er leerlingen die niet ter zake doende woorden naar het bord stuurden, maar als docent houd je de regie in handen en kun je die makkelijk en snel weer verwijderen en daarbij moeten leerlingen ook dit weer leren dat de schuttingtaal niet gewenst is.
En wat extra gaaf is, is dat woorden/begrippen die vaker genoemd worden in real time ook groeien, zoals in het voorbeeld hieronder, waar je kunt zien dat het begrip 'geld' het vaakst genoemd is. Dit wist ik niet voordat ik ermee aan de slag ging en geeft wel een extra dimensie aan de activiteit. Ik zeg doen!

 
SMART Board in lokaal 225 - Ashram College

Geen opmerkingen:

Een reactie posten