donderdag 29 maart 2012

IPON 2012

"Meer interactiviteit van het SMART Board bij zaakvakken in het VO en de inzet van SMART Response" zo ongeveer luidde de wervende tekst voor mijn presentatie op deze 5e editie van de IPON in de Jaarbeurshallen in Utrecht.



Om 14:00u ging mijn presentatie beginnen en wilde zelf nog over de beurs lopen om de SMART stand te bezoeken, bekenden ontmoeten, beetje netwerken en informatie verzamelen. Op de stand van SMART natuurlijk veel bekenden en aldaar een beetje bijpraten, waarna ik m'n presentatie zou voor bereiden en alles klaar zou zetten. In m'n presentatie focus ik vooral op de meerwaarde en extra features (zoals de aanraakgevoeligheid van het bord) van SMART Notebook, die heel mooi ingezet kunnen worden in mijn aardrijkskunde- en economielessen op het Ashram College. Daarbij ook nog de meerwaarde van het kunnen monitoren en bijhouden van de scores van de verschillende leerlingen door het gebruik van SMART Response. Scholen en docenten die leerlingen en hun scores écht willen volgen en monitoren zouden echt SMART Response moeten gebruiken. Ik ben zeer overtuigd en toets momenteel zoveel mogelijk met Response. Vorige week heb ik mijn directie ook de meerwaarde kunnen laten zien, waardoor SMART Response-sets wat hoger op het prioriteitenlijstje zijn komen te staan.
Ongeveer twintig man (w.o. enkele tweeps en bekenden van vmbo-scholengemeenschap Compaen) waren aanwezig en heb ik in drie kwartier allemaal mooie dingen kunnen laten zien aangaande die meerwaarde van de Notebook-software en het digitale schoolbord van SMART.

Marcel en Martin op de SMART-stand

Op de beurs bij de stand van Boek-Twee-Punt-Nul geweest op een co-auteur #boektweepuntnul-pin op te halen, de dames van uitgeverij Blink gesproken over de mogelijkheden van het SMART Board bij de maatschappijvakken in het VO en meer, heel veel foldermateriaal meegenomen voor de basisschool van mijn eigen kinderen (welke nog wat achterloopt als het gaat om ict ín het onderwijs) en een potje snelschaken verloren van Hans Böhm …



Op de SMART-stand
(door: Fred Eerenberg)


Na de verloren pot snelschaak
met Hans Böhm

Ik vond de IPON editie 2012 een kleine, maar wel goed en informatieve beurs. Waar het op de onderwijs & ICT-beurs nog over heel veel hardware en techniek ging, ging het vandaag ook op veel stands over onderwijs en dat vond ik goed en fijn om te zien. Deze beurs ga ik volgend jaar zeker weer bezoeken.

donderdag 22 maart 2012

De Verdieping

Op het Ashram College hebben we in de onderbouw een keuzevakken, leerlingen kunnen kiezen uit: de jonge onderzoeker, Chinees, Sport-Life, Art-class en mondo. De laatste heeft alles met het wereldburgerschap te maken en ik geef dat vak aan twee klassen met totaal 48 leerlingen. Momenteel ben ik met beide groepen aan het onderzoeken wat de meerwaarde zou kunnen zijn, uitgaande van de huidige infrastructuur en aanwezige hardware, van de mobile telefoon in het onderwijs. Zaken als paperless (geïnspireerd door een bezoek aan Microsoft, Nederland), financiën, het aantal en soort mobile devices in school en onderwijs komen aan bod.

Via e-mail werd ik op de hoogte gesteld van een themadag bij Kennisnet op de Verdieping over het gebruik van de mobiele telefoon in de klas. Hier wilde ik graag met mijn mondogroep naar toe en er was gelukkig een gaatje. Olaf de Groot had zin om ons te ontvangen. Helaas kon niet iedereen mee en mocht de groep uit maar 30 leerlingen bestaan, dus moest ik er 18 teleurstellen.


Op woensdagochtend 21 maart vertrok ik met 30 leerlingen met de trein naar Zoetermeer om ons te verdiepen in de meerwaarde en rol van de mobiele telefoon in de klas. Olaf en de Verdieping kennende zou het een mooi programma worden. Na het welkomstwoord van Olaf moesten de leerlingen zich om de beurt voorstellen aan de rest van de groep adhv hun mobiel en hun favoriete app. Leuk idee, ook om in de klas te doen. Vervolgens kwamen er al een aantal toepassingen en apps, die ook ik nog niet kende.

- mentimeter, om polls in de klas mee te houden. Werkt via de browser, dus ook elke smartphone.
- de app i-nigma, die echt alle QR-code readers verslaat. Heel goed!
- storify, app voor de iPad om een document in real time mee te maken van een twitterstream.


Brainstormen een aantekeningen maken op een groot vel papier (1.0) en vervolgens de beste ideeën twitteren gevolgd door de hashtag #deverdieping. Klik hier voor de Storify van de dag, gemaakt door Olaf de Groot (Kennisnet).
Leerlingen hebben op de Verdieping kennis gemaakt met veel in het onderwijs toepasbare technologie en zijn daar zelf ook mee aan de slag gegaan en hebben vervolgens lesmateriaal ontwikkeld en/of zijn dat nog aan het ontwikkelen om op school zelf in te kunnen zetten. Flipping the classroom dmv wiskunde-lessen op de iPad mbv de app Educreations of het gebruik van Loopcam of iMotion HD om een stopmotionfilmpje mee te maken voor beeldende vorming. Fantastisch!!! De leerlingen waren bijzonder enthousiast en ze mogen nog een terugkomen.
En dat deden er een aantal. Op dinsdag 27 maart mochten er twee groepjes hun opdrachten/lesvoorbeelden komen toelichten op de themadag 'mobieltjes in het onderwijs' voor docenten op de Verdieping van Kennisnet.


Stop- motion filmpje aan het maken



Paulina, Danique, Stan, Amine, Nino en Erwin

Terug in de les gaan we ALLE(!) lesideeën en applicaties verder uitwerken met als doel een app, interactief eBook of website met daarin alle web 2.0-tools en applicaties die gebruikt kunnen worden in de les vorm te geven adhv concrete lesvoorbeelden, die de leerlingen zelf hebben gemaakt.


Videoverslag van de ochtend op de Verdieping.

Wordt vervolgd ....