vrijdag 2 september 2011

Kennisnet Summerschool 2011: '21st century skills'

Leren en opleiden voor de wereld van straks


Samen met Hans van Leeuwen, vmbo-directeur van het Ashram College, heb ik me ingeschreven voor deze editie van de Kennisnet Summerschool. Als voorbereiding moeten we nadenken over de betekenis voor ons (onderwijs) van de zeven belangrijkste competenties aangaande de 21st Century Skills.

1. samenwerken
2. probleemoplossend vermogen
3. ict geletterdheid
4. creativiteit
5. kritisch denken
6. communiceren
7. sociale en culturele vaardigheden
We moesten ze meenemem naar de Summerschool en konden ook twitteren over deze skills. 

Woensdag 31 augustus:
De dag opent bij VSV/SMART in Houten, waar we de ochtend met elkaar nadenken over de toepassing van de 21st Century Skills in combinatie met de didactische meerwaarde van het digitaal schoolbord olv Martin de Fockert en Linda Humme en in de middag werken in een wiki olv Michel van Ast.

Zoals veel ict-conferenties is dit vaak 'preaching to the choir' en zoeken de aanwezigen eigenlijk naar handvatten om personeelsleden, die (nog) niet met onderwijstechnologie aan de slag willen om deze groep, te overtuigen. Zaak is om hen zgn. quick wins te laten ervaren, ze het laaghangend fruit te laten plukken. De bekende 3G's van genot, gemak en gewon. Zodra iedereen ervaart dat het gebruik ict in het onderwijs idd. wat oplevert, dan wil men er ook wel mee werken. Zo ook natuurlijk voor de collega's van het Ashram College.

Dit was een goeie en leuke dag. Praktische tips en hands-on workshops door Martin de Fockert. Beetje netwerken en ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden vanuit het hele land. Met Fred Eerenberg gepraat over een eventuele bijdrage op de ICT-studiedag op zijn school 'Kennemer College' in Heemskerk. Mijn bijdrage zou moeten gaan over het gebruik van social media in het onderwijs. Lijkt me erg leuk om te doen en ik kan meer vertellen over het door mij en Barbara Schelberg ontwikkelde lesprogramma 'mediawijsheid & digitale identiteit' bij het keuzevak mondo.
De dag sluiten we af in hotel Savarin in Rijswijk voor het diner, en waar we vermaakt worden door een presentatie over omgaan met verschillen tussen collega's. Dit was erg vermakelijk en herkenbaar.


Donderdag 1 september:
Vandaag waren we de gehele dag op De Verdieping van Kennisnet. In de ochtend konden we van gedachten wisselen met experts op het gebied van de zeven competenties van de 21st Century Skills en werden we door Leraar24 geïnterviewd voor de camera over deze vaardigheden. Ook aanwezig waren een paar leden van de 21 learners, een groep leerlingen van verschillende soorten opleidingen (VO, MBO en HBO), die samen met Kennisnet nadenken over de invulling van de skills.


In de middag presentaties door Marsjanne Damen van Miscrosoft en Erik Woning van Kennisnet.
Microsoft heeft samen met verschillende onderwijsinstellingen (scholen en universiteiten) een research tool ontwikkeld om de 21st Century Skills te meten en te monitoren bij bijvoorbeeld docenten of leerlingen. Deze tool is richt zich op innovatieve manieren van lesgeven (www.itlresearch.com het innovative teach-programma van Microsoft). Het innovative teach programma bestaat uit:
1. leergericht onderwijs
2. leerproces buiten het klaslokaal
3. ict gebruik in de school
Kijk op www.pilsr.com om op school te kunnen nagaan hoe je er voor staat in het omgaan met 21st century learning in de dagelijkse praktijk. Medio 31 oktober wordt de lancering van de Nederlandstalige versie verwacht.
Kennisnet heeft ook een dergelijke onderzoekstool ontwikkeld om de 21st Century Skills te meten en te monitoren; de vier-in-balans-tool op http://vierinbalans.kennisnet.nl. Ook heeft Kennisnet online workshops voor docenten, zoals werken met video in de klas of mediawijsheid. Deze zijn te vinden op http://onlineworkshops.kennisnet.nl

We sluiten af met drie vragen:
1. Wat vertel ik morgen aan mijn collega's?
2. Waar ga ik mee aan de slag?
3. Wat breng ik mee op de terugkomdag?
Antwoorden op de eerste twee vragen konden we met viltstift op een wand van De Verdieping kwijt en het antwoord op de laatste vraag nemen we mee terug op 18 januari 2012. Mooie editie van de Summerschool, minder deelnemers dan vorig jaar en dus ook minder mensen om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten