vrijdag 26 februari 2016

Gastcollege in Paramaribo, Suriname

Na de eerste kennismaking in real life met Celestine Weidum - coördinator en docent van de faculteit aardrijkskunde aan de IOL, is het verzoek of ik nog meer op de basis wil gaan zitten. Afhankelijk van de aanwezigheid van tablets of laptops ga ik SMART amp™ inzetten of juist niet. De studenten zijn bekend met het presentatieprogramma Powerpoint en veel meer kennis van tools hebben ze niet. Als de studenten nu een digitale presentatie maken is dat altijd een Powerpoint en ik neem me voor om de webbased oplossingen Prezi en Google Slides te laten zien en natuurlijk als voorbereiding op het SMART Board wat het instituut gaat krijgen ga ik ook SMART Notebook laten zien.
Verder staat op het programma Socrative, Kahoot, Google Maps (MyMaps), answergarden en ga ik Aurasma laten zien adhv het werk van een leerling uit 2-vmbo.Opstartproblemen met wifi toegang, de beamer, etc. zijn hier ook niet vreemd. In de zaal zitten meer dan 50 mensen, de meeste studenten en een paar docenten. Iets later dan gepland gaan we toch van start. Met een beperkte wifi-toegang, maar gelukkig heb ik m'n iPhone bij me met een internetabonnement voor in het buitenland, zodat die als hotspot dient zodra de verbinding wegvalt. Toegang tot internet is nl. wel een must, aangezien ik een Google Presentation heb gemaakt en gebruik ga maken van heel veel online tools.

De studenten doen actief mee - voor zover de internettoegang dat toelaat - en vullen wat Google Forms in, delen hun bijdrage in answergarden, zijn super-enthousiast over Kahoot en maken in groepjes een door mij voorbereide vragenlijst m.b.v. Socrative. De meegenomen Bosatlassen komen meteen van pas en ik laat op het projectiescherm de docententool zien, terwijl de studenten aan de slag zijn met het beantwoorden van de atlasvragen in Socrative.
De presentatie kun je hieronder zien:


Voor alle studenten heb ik een sticker van het Global Teenager Project en maak een beetje reclame voor deze organisatie en heb de hoop dat de studenten aardrijkskunde ook erg enthousiast worden. De dag ervoor ook nog gesproken met Miriam Weekers, de contactpersoon voor het Global Teenager Project in Suriname, dat het toevoegen van het culturele erfgoed voor jongeren in Suriname én Nederland als onderwerp aan de Learning Circles - naast de kinderrechten - heel goed zou zijn. Ze is ook aanwezig om het e.e.a. aan te vullen en de agenda digitale leermiddelen en cultureel erfgoed Suriname op de agenda te zetten.Celestine en ik sluiten samen af om aan te kondigen dat de gebruikte Bosatlassen een gift zijn van het Ashram College en dat er zsm een SMART Board interactive flatpanel aan het IOL - faculteit aardrijkskunde - wordt gedoneerd door SMART Technologies. Van de studenten krijgen we een applaus, ze nemen de tijd om me te bedanken voor de avond en enkele studenten willen met me op de foto of willen een selfie met mij. Daar maak ik graag tijd voor. :) En het verzoek om snel weer terug te komen en ze nog meer te laten zien en te leren klinkt als muziek in mijn oren en heb ik veel zin in. En ook daar maak ik graag tijd voor. Als dank krijg ik nog een kado: een maron kunstwerk. Ben ik heel erg blij mee!

1 opmerking:

  1. Mooi om te lezen. En zo herkenbaar. Met mijn stichting hebben we apparatuur, screen en gedoneerd aan een basisschool en wat zou het mooi zijn om daar instructie te kunnen geven. We kunnen zoveel kennis delen.

    BeantwoordenVerwijderen