zondag 21 februari 2016

Dominee-complex

Bij een bezoekje als Nederlander aan een voormalige kolonie of ├╝berhaupt een ontwikkelingsland, kan men snel vervallen in een rol, zoals Jelle Brandt Corstius dat goed in z'n boekje Universele reisgids voor moeilijke landen beschrijft, met het zgn. dominee-complex. Een rol waar de blanke bezoekende het beter weet en het wel even zal vertellen hoe het moet op plaats van bestemming. Een rol die ik ernstig probeer te voorkomen bij mijn bezoek, maar soms toch onontkoombaar is.

Deze week vlieg ik voor het eerstejaars Suriname voor een vakantie, maar vanuit mijn beroep als docent breng ik ook een bezoekje aan het instituut voor opleiding leraren; faculteit aardrijkskunde. In Nederland gebruiken we inmiddels de 54e druk van de Grote Bosatlas bij aardrijkskunde, maar hebben we ook nog een flinke stapel goede exemplaren van de 52e druk liggen. Deze zijn voor ons onbruikbaar ivm het eindexamenprogramma, maar misschien nog bruikbaar in Suriname. En deze gedachte is precies wat ik juist wil voorkomen. Ik wil graag openminded en niet oordelend vanuit mijn Nederlandse perspectief m'n bezoek plannen. Lukt dus niet. Het blijkt echter een schot in de roos, want de 52e druk is juist de druk waar ze in Suriname op de lerarenopleiding mee werken. Gelukkig maar, hoef ik me ook niet schuldig te voelen.

Naar aanleiding van mijn interesse in het aardrijkskundeonderwijs op de lerarenopleiding in Suriname ben ik door het IOL gevraagd om een gastcollege te geven. Onderwerp mag van alles zijn, waar ik inmiddels over heb geblogd. De keuze valt op het gebruik van mobile devices in de klas en het gebruik van social media bij de aardrijkskundeles. En natuurlijk is SMART Notebook™ of SMART amp™ goede software om te gebruiken bij een dergelijke sessie, waar de deelnemers verschillende devices mee zullen nemen. Na wat contact blijkt het instituut geen SMART Board oid te hebben en met het gevaar alsnog het dominee-complex te belichamen, trek ik toch de stoute schoenen en stuur Greg Estell (President SMART Technologies) een email met de vraag of ze een SMART Board willen doneren aan de IOL. Het heeft gewerkt, want binnen een uur had ik een positief antwoord en was SMART zeker bereid om een interactive flat panel te verschepen naar Paramaribo. Nog meer goed nieuws en ik dacht te begrijpen uit de reactie van mijn contact bij het IOL dat ze mij ook niet als een moderne dominee zagen, maar er wel degelijk blij mee waren! Or from a more positive perspective: “with great strength comes great responsibility” - Peter Parker’s uncle Ben. Ik heb er iiig heel veel zin in om a.s. dinsdag een workshop te verzorgen op het instituut voor opleiding leraren in Paramaribo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten