maandag 16 november 2015

KNAGdag 2015

Afgelopen vrijdag de 13e m'n interactieve presentatie gedaan over de didactische meerwaarde en inzet van het digitale schoolbord bij het aardrijkskundeonderwijs op de KNAGdag, welke als thema 'Toekomst' had. De onderwijsdag voor leraren aardrijkskunde werd gehouden in theater Cinemec in Ede. Samen met twee collega's aardrijkskunde van het Ashram College ben ik afgereisd naar Ede om m'n presentatie te houden. Er waren ruim 800 aardrijkundedocenten, waaronder een aantal oude bekenden en zelfs m'n eigen oud-leraar van de lerarenopleiding: Jaap van Eekeren.

Aan het werkbord: De SMART kapp iQ.

Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen, mocht ik in de grote zaal m'n ding doen. Ik had zelf gezorgd via Techdata dat er een SMART Board 6065 (kapp iQ) in de zaal aanwezig was, want als ik wilde laten zien wat ik didactisch doe met dat digitale schoolbord in mijn SMART Collaborative Classroom, dan moet ik natuurlijk wel de touchgevoeligheid van het scherm kunnen laten zien. M'n focus lag op drie zaken. Het digitale schoolbord als:

  1. Teachershub, waar ik allerlei content van de leerlingen kan verzamelen en laten zien aan de klas. Niet per sé digibord software voor nodig, omdat een verzameling van tweets of Instagram posts ook met een beamer kan, maar zodra SMART Notebook LAB aan bod kwam werd het interessanter en leuker. Leerlingen kunnen hun bijdrage (tekst en/of afbeeldingen) dan in de SMART Notebookles plaatsen. Echt gaaf. De creativiteit van de docent bepaalt ook hier weer hoe dat didactisch weg te zetten ...
  2. Een SMART Board (of ander gerenommeerd merk digibord) is in principe een werkbord. Voor leerlingen en veel minder bedoelt als presentatiescherm. (Wat dus wel vaak de praktijk is). Dat kan dus m.b.v. de aanraakgevoeligheid - de beperking is dat niet de gehele klas dat tegelijkertijd kan doen of in een BYOD omgeving kan elke smartphone, tablet of laptop een bijdrage leveren.
  3. Omdat het een aardrijkskundeconferentie is heb ik ook een pleidooi gehouden voor Global Collaboration en laten zien hoe ik dat in mijn lessen doe. Enthousiasme. Leuk.

Na wat over de onderwijsmarkt te hebben gelopen (en bij de BuiteNLand-stand een Google Cardboard gescoord en wist je dat Greenpeace heel leuk en gratis lesmateriaal aanbiedt?) heb ik zelf ook nog een workshop gevolgd over het gebruik van Lego in de aardrijkskundeles door Falco Zwinkels. En dat was superleuk! Werken met Lego is een superleuke manier om leerlingen te leren goed te kijken om vervolgens zelf bijvoorbeeld een geografisch begrip of proces uit te beelden m.b.v. Lego blokjes. Ga ik ook een keer oefenen.

Deze KNAGdag was zeer geslaagd en met een koffer vol nieuwe ideeën en contacten ging ik weer naar huis.



SMART Exchange: database van digibordlessen voor het SMART Board.
Google+ community voor Global Collaboration.
Lego Education over het gebruik van Lego in het onderwijs.