Klas 2Ha de eigen omgeving laten bekijken met hun fototoestel of digitale camera van hun mobiele telefoon. De afgelopen periode hebben we het bij aardrijkskunde gehad over duurzaamheid, ecologische voetafdruk etc. en nu moeten de leerlingen proberen om deze begrippen in een foto te vangen. Ze moesten een fotoserie maken van 5 foto's, waarvan één close-up en deze foto's delen via een aangemaakt album op Facebook. Een eis om in groepjes van twee samen te werken is dus dat er minstens één persoon een Facebook-account heeft. De door de leerling aangemaakte albums moeten openbaar worden en vervolgens kunnen die gedeeld worden met mij d.m.v. een e-mail of een tweet met de URL.
Bij de uitvoering blijkt dit ingewikkelder dan gedacht, want het is voor mensen onder de 18 niet mogelijk om fotoalbums te delen in het openbaar. Leerlingen moeten dus of liegen over hun leeftijd of iemand anders bereid vinden om de foto's in een album te plaatsen en te delen. Misschien biedt een Facebook-account voor de klas een uitkomst. Het twitteren en e-mailen van foto's is nl. niet handig bij deze opdracht, omdat de foto's van leerlingen voorzien moeten worden van commentaar, het leuk is als we (de overige leerlingen en ik) kunnen 'liken' en de foto's een serie vormen en dus bij elkaar horen in één album.
Sommigen is het dus gelukt om hun album met me te delen, en anderen nog niet. Dat moeten we dus nog even uitzoeken.
Evengoed. Ik ben met de leerlingen o.a. geweest bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Alphen aan den Rijn en bij een ecologische boerderij in onze omgeving. Leerlingen konden de daar gemaakte foto's gebruiken voor deze opdracht, maar ook zelf in hun eigen omgeving 'iets' duurzaams vastleggen.
Hieronder een videoverslag van het bezoek aan de ecologische boerderij